Biotechnology Questions, Paper – 04


Share this post...Share on Google+Share on FacebookTweet about this on TwitterDigg thisEmail this to someone

NEET Biotechnology Questions – Paper 04, Total Questions: 20, Subject: Biology, Topic: Biotechnology, Type: MCQs (Multiple Choice Questions)

Sr. No. Questions Answers
1. Distance between two successive nitrogenous bases or base pairs of DNA is
(a) 34 Å
(b) 3.4 Å
(c) 10 Å
(d) 5 Å
Answer: (b)
2. DNA and RNA are similar in having
(a) Similar nucleotides
(b) Similar pyrimidines
(c) Similar purines
(d) Similar sugars
Answer: (c)
3. DNA and RNA show similarity in having
(a) Polymers of nucleotides
(b) Similar pyrimidines
(c) Double strands
(d) Similar sugars
Answer: (a)
4. DNA does not occur in
(a) Nucleus
(b) Ribosomes
(c) Mitochondria
(d) Plastids
Answer: (b)
5. DNA duplex shows
(a) Right handed coiling and parallel
(b) Right handed coiling and antiparallel
(c) Left handed coiling and antiparallel
(d) Left handed coiling and parallel
Answer: (b)
6. DNA is composed of repeating units of
(a) Ribonucleosides
(b) Deoxyribonucleosides
(c) Ribonucleotides
(d) Deoxyribonucleotides
Answer: (d)
7. DNA replication in eucaryotes commences
(a) From both ends of a chromosome simultaneously
(b) Several sites along DNA of a chromosome simultaneously
(c) From centromere to either end
(d) From one end of chromosome to the other
Answer: (b)
8. DNA replication is
(a) Conservative and discontinuous
(b) Semiconservative and semidiscontinuous
(c) Semiconservative and discontinuous
(d) Conservative
Answer: (c)
9. DNA resembles RNA as both have
(a) Polymers of nucleotides
(b) Similar sugars
(c) Similar pyrimidine bases
(d) Ability to replicate
Answer: (a)
10. DNA sequence is ATG. What would be the sequence of bases in anticodon of tRNA
(a) ATG
(b) AUG
(c) UAC
(d) TAC
Answer: (b)
11. DNA sequence is TAG. What shall be the sequence in anticodon of tRNA
(a) UAG
(b) ATC
(c) ATG
(d) UAC
Answer: (a)
12. DNA sequence of ATTCGATG is transcribed as
(a) AUUCGAUG
(b) UAAGCUAC
(c) CAUCGAAU
(d) GUAGCUUA
Answer: (b)
13. DNA strand with nitrogen base sequence ATTGCC will have sequence in mRNA
(a) UAACGC
(b) ATCGCC
(c) ATTGCA
(d) AGGACC
Answer: (a)
14. Double chained DNA strand is made radioactive in both its chains. It is allowed to replicate twice in non-radioactive medium. The result would be
(a) All strands have radioactivity
(b) Half the strands have radioactivity
(c) Three strands have radioactivity
(d) Radioactivity is absent in all strands
Answer: (b)
15. Double helical structure of DNA was proposed by
(a) Kornberg
(b) Nirenberg
(c) Watson and Crick
(d) Wilkins and Franklin
Answer: (c)
16. Functional unit of gene that specifies synthesis of one polypeptide is
(a) Codon
(b) Cistron
(c) Recon
(d) Muton
Answer: (b)
17. Gene is segment of
(a) RNA
(b) DNA
(c) RNA or DNA
(d) Both DNA and RNA
Answer: (b)
18. Genetically engineered bacteria are being used in commercial production of
(a) Melatonin
(b) Testoteron
(c) Human insuline
(d) Thyroxine
Answer: (c)
19. Haploid plant cultures are got from
(a) Leaves
(b) Root tip
(c) Pollen grain
(d) Buds
Answer: (c)
20. Hydrogen bonds present between cytosine and guanosine are
(a) 2
(b) 3
(c) 1
(d) 4
Answer: (b)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.