Plant Water Relations | Question Paper – 01


Share this post...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Digg this
Digg
Email this to someone
email

Std. 11th and Std. 12th Biology Question Papers. Appropriate for Medical Entrance Exams.

Questions

Answers

1. The part of Root involved in water absorption is
(A) Zone of cell division
(B) Zone of root hairs
(C) Zone of elongation
(D) Zone of root cap
Answer: (B)
2. In plants, water rises upwards through
(A) Cambium
(B) Stomata
(C) Xylem
(D) Pholem
Answer: (C)
3. When water enters the cell, one of the pressures is exerted on cell wall
(A) Osmotic pressure
(B) Sunaction pressure
(C) Turgor pressure
(D) Root pressure
Answer: (C)
4. Diffusion of water through semipermeable membrane from dilute solution to concentrated solution is
(A) Imbibition
(B) Osmosis
(C) Plasmolysis
(D) Necrosis
Answer: (B)
5. Osmosis is the diffusion of
(A) Water
(B) Solute particles
(C) Gases
(D) Energy
Answer: (A)
6. The membrane which allows the movement of only water molecules to pass through it and not the solute particles
(A) Permeable membrane
(B) Semipermeable membrane
(C) Imperimeable membrane
(D) Not permeable
Answer: (B)
7. The membrane which allows passage of solvent as well as some selective solutes and prevents others is called
(A) Permeable membrane
(B) Semipermeable membrane
(C) Selectively permeable membrane
(D) Imperimeable membrane
Answer: (C)
8. Cell wall of root hair has two layers outer and inner which are made up of
(A) Pectin and lignin respectively
(B) Pectin and cellulose respectively
(C) Cellulose and pectin respectively
(D) Lignin and cellulose respectively
Answer: (B)
9. The outer solution having equal concentration as that of the cell sap is called
(A) Hypotonic solution
(B) Isotonic solution
(C) Hypertonic solution
(D) Neutral solution
Answer: (B)
10. The process of imbibition involves
(A) Diffusion
(B) Capillary action
(C) Absorption
(D) Both (A) and (B)
Answer: (D)
11. A cell increase in volume when it is placed in
(A) Hypertonic solution
(B) Hypotonic solution
(C) Isotonic solution
(D) None of these
Answer: (B)
12. Which of the following will be zero in a fully turgid cell?
(A) Wall pressure
(B) Suction pressure (DPD)
(C) Turgor pressure
(D) Imbibitional pressure
Answer: (B)
13. Endosmosis occurs when the plant cell is placed in
(A) Strong solution
(B) Isotonic solution
(C) Hypotonic solution
(D) Hypertonic solution
Answer: (C)
14. Cell becomes turgid because of
(A) Plasmolysis
(B) Exosmosis
(C) Endosmosis
(D) Diffusion
Answer: (C)
15. Pressure developed on cell wall of plant cell caused by osmotic movement of water is called as
(A) Turgor pressure
(B) Osmotic pressure
(C) Suction pressure
(D) DPD
Answer: (A)
16. The rapid type of water absorption is
(A) Active absorption
(B) Passive absorption
(C) Active osmotic absorption
(D) Active non-osmotic absorption
Answer: (B)
17. The pathway in which water moves through cell wall without crossing any membrane
(A) Apoplast pathway
(B) Symplast pathway
(C) Vaculoar pathway
(D) Transmembrane pathway
Answer: (A)
18. Symplastic movement of water takes place through
(A) The cell wall
(B) The plasmodesmata
(C) The casparian strips
(D) Through endodermis
Answer: (B)
19. Water diffusion into endodermis takes place through
(A) Lignified cells
(B) Casparian strips
(C) Passage cells
(D) Suberzed cells
Answer: (C)
20. Root pressure is due to
(A) Active absorption
(B) Passive absorption
(C) Increased turgidity
(D) Increased transpiration
Answer: (A)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *