Natural Resources | Nature Conservation, Question Paper – 03


Share this post...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Digg this
Digg
Email this to someone
email

Std. 11 and Std. 12 Biology Questions | Appropriate for all Medical Entrance preparation in India

Sr. No.

Questions

Answers

1. Gamma and X-rays are not used for remote sensing because
(a) They are absorbed by object
(b) They are reflected by object
(c) They are absorbed by layer atmosphere
(d) They are not absorbed
Answer: (c)
2. Geo-stationary satellites
(a) Rotate very fast
(b) Are located near the earth
(c) Are stationary
(d) Rotate with speed equal to that of earth
Answer: (d)
3. Human dominated biosphere is called
(a) Troposphere
(b) Stratosphere
(c) Hemisphere
(d) Noosphre
Answer: (d)
4. In a National Park protection is provided to
(a) Entire ecosystem
(b) Flora and fauna
(c) Fauna only
(d) Flora only
Answer: (b)
5. In India, common type of forest is
(a) Tropical thom forests
(b) Sal and Teak forests
(c) Tropical most deciduous forest
(d) Tropical dry deciduous forest
Answer: (d)
6. In national park protection is provided to
(a) Flora only
(b) Flora and fauna
(c) Fauna only
(d) Entire ecosystem
Answer: (d)
7. Inexhaustible resource among the following is
(a) Minerals
(b) Solar energy
(c) Plants
(d) Fossil fuels
Answer: (b)
8. INSAT system is type of
(a) Satellite
(b) Geo-stationary satellite
(c) Sun-synchronous satellite
(d) Orbital satellite
Answer: (b)
9. Islands have higher number of endemic species as they are separated from land masses by
(a) Deserts
(b) Mountains
(c) Large expanses of water
(d) Valleys
Answer: (c)
10. It is not a protected forest
(a) Reserve forest
(b) Sanctuary
(c) Core of biosphere
(d) Orchard
Answer: (d)
11. IUCN stands for
(a) Indian Union of chemical Nomenclature
(b) Indian Union of conservation of nature
(c) International union for conservation of nature
(d) International union for conservation of nutrients
Answer: (c)
12. Life supproting zone earth’s surface is
(a) Lithosphere
(b) Biosphere
(c) Stratospere
(d) Ecotene
Answer: (b)
13. Main cause of extinction of species from tropical areas is
(a) Afforestation
(b) Deforestation
(c) Pollution
(d) Soil erosion
Answer: (b)
14. Main source of water to soil is
(a) Rainfall
(b) River
(c) Canals
(d) Lakes
Answer: (a)
15. Maximum use of fresh water is in
(a) Agriculture
(b) Domestic use
(c) Industry
(d) Pisciculture
Answer: (a)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *