Circulatory System | Circulation in Animals, Question Paper – 04


Share this post...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Digg this
Digg
Email this to someone
email

(Circulation in Animals – Paper 04), Total Questions: 20, Subject: Biology, Topic: Circulation in Animals, Question Type: MCQs

Sr. No. Questions Answers
1. Louder sound of heart beat occurs during  closure of
(a) Tricuspid valve
(b) Auriculo-Ventricular valves
(c) mitral valve
(d) Semilunar valves
Answer: (b)
2. Mammalian heart is enclosed by
(a) Perichondrium
(b) Periosteum
(c) No membrane
(d) Pericardium
Answer: (d)
3. Mitral valve is also called
(a) Tricuspid valve
(b) Semilunar valve
(c) Bicuspid valve
(d) None of the above
Answer: (c)
4. Mitral/Bicuspid valve connects
(a) Left atrium and left ventricle
(b) Left atrium and right ventricle
(c) Right atrium and left ventricle
(d) Right atrium and right ventricle
Answer: (a)
5. Murmur occurs due to defect in
(a) Heart valves
(b) SA node
(c) AV node
(d) Purkinje fibres
Answer: (a)
6. Muscles which help in circulation of blood of Cockroach are
(a) Cardiac muscles
(b) Dartos muscles
(c) Detrusor muscles
(d) Alary muscles
Answer: (d)
7. Number of RBC/mm3 in healthy female is
(a) 4.5 – 5.0 million
(b) 5.5 – 6.0 million
(c) 3.5 – 4.0 million
(d) 6.5 – 7.0 million
Answer: (a)
8. Number of WBCs present in one mm3 of blood is
(a) 5000
(b) 7000
(c) 1000
(d) 20000
Answer: (b)
9. Open blood vascular system is seen in
(a) Earthworm
(b) Sepia
(c) Man
(d) Cockroach
Answer: (d)
10. Open vascular system occurs in
(a) Fish
(b) Prawns / Periplneta
(c) Snake
(d) Earthworm
Answer: (b)
11. Origin of heart beat and its conduction is represented by
(a) A V node – Bundle of His – SA node – Purkinje fibres
(b) SA node – Purkinje fibres – AV node – Bundle of His
(c) Purkinje fibres  – AV node – SA node – Bundle of His
(d) SA node – AV node – Bundle of His – Purkinje fibres
Answer: (d)
12. Oval depression of fossa is observed over
(a) interatrial septum
(b) interventricular septum
(c) right auriculo-ventricular septum
(d) left auriculoventricular septum
Answer: (a)
13. Oxygen carrier in human blood is
(a) Iron
(b) Methaemoglobin
(c) Haemoglobin
(d) Haemocyanin
Answer: (c)
14. Oxygenated blood from lungs enters heart through
(a) Pulmonary vein
(b) Pulmonary artery
(c) Coronary system
(d) Coronary vein
Answer: (a)
15. Oxygenated blood occurs in
(a) Pulmonary arteries
(b) Right ventricle
(c) Right atrium
(d) Pulmonary veins
Answer: (d)
16. Pace maker is
(a) Instrument for measuring heart beats
(b) Instrument for measuring pulse rate
(c) Auriculo-ventricular node that provides impulse for heart beat
(d) Sinu-auricular node that provides impulse for heart beat.
Answer: (d)
17. Pace maker is situated in heart
(a) In the wall of right atrium
(b) On interauricular  septum
(c) On interventricular septum
(d) In the wall of left atrium
Answer: (a)
18. Pacemaker of heart is
(a) AV node
(b) SA node
(c) Bundle of His
(d) Purkinje fibres
Answer: (b)
19. Pericardial fluid is secreted by
(a) Myocardium
(b) Perietal peritoneum
(c) Visceral peritoneum
(d) None of the above
Answer: (c)
20. Pericardial space in cockroach is regularly altered by muscles
(a) Ciliary
(b) Alary
(c) Circular
(d) Longitudinal
Answer: (b)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *