Biotechnology Questions, Paper – 02


Share this post...Share on Google+Share on FacebookTweet about this on TwitterDigg thisEmail this to someone

NEET Biotechnology Questions – Paper 02, Total Questions: 25, Subject: Biology, Topic: Biotechnology, Type: MCQs (Multiple Choice Questions)

Questions Answers
1. Hirudin is obtained from the transgenic plant
(A) Brassica napus
(B) Hibiscus rosasinesis
(C) Raphanus sativus
(D) Vinca rosea
Answer: (A)
2. Bt Cotton is
(A) Cloned plant
(B) Transgenic plant
(C) Hybrid plant
(D) Mutated plant
Answer: (B)
3. Dolly sheep was genetically similar to
(A) The mother from which nucleated fertilized egg was taken
(B) The mother from which nuclear DNA of udder cell was taken
(C) The surrogate mother
(D) Both surrogate mother and nuclear donor mother
Answer: (B)
4. Genome is
(A) Genes on nuclear DNA
(B) Nuclear DNA + mitochondrial DNA
(C) Nuclear DNA + chloroplast DNA
(D) Nuclear DNA + Mitochondrial DNA + Chloroplast DNA
Answer: (D)
5. A technique of using very small metal particles coated with desired gene in the gene transfer is called
(A) Electroporation
(B) Microinjection
(C) Liposome
(D) Biolistics
Answer: (D)
6. The complete set of chromosomal and extrachromosomal genes of an organisms is called
(A) Genome
(B) Gene pool
(C) Gene bank
(D) Gene library
Answer: (A)
7. The study of all the proteins coded by the genome is called
(A) Proteome
(B) Proteomics
(C) Genome
(D) Protein formation
Answer: (B)
8. Sequencing of genomic DNA is included under
(A) Structural genomics
(B) Functional genomics
(C) Proteomics
(D) Transgenesis
Answer: (A)
9. Gene expression, regulation and phenotype production are studied in second phase of genome analysis called
(A) Structural genomics
(B) Functional genomics
(C) Proteomics
(D) Transmeiosis
Answer: (B)
10. A flowering plant lily have ______ more DNA than humans
(A) 10 times
(B) 15 times
(C) 18 times
(D) 13 times
Answer: (C)
11. In forensic science which of the following is used?
(A) Bacterial cloning
(B) DNA foot printing
(C) DNA fingerprinting
(D) DNA cloning
Answer: (C)
12. DNA fingerprinting is based on
(A) Occurance of VNTR’s
(B) Knowledge of human karyotype
(C) Cloned DNA
(D) Recombinant DNA
Answer: (A)
13. VNTRs represnets-
(A) New terminal regions in DNA
(B) Functional genes in the DNA
(C) Split genes in the sample DNA
(D) Specific non-coding sequences with unique tandem repeats
Answer: (D)
14. Which ones produce androgenic haploids in anther cultures?
(A) Anther wall
(B) Tapetal layer of anther wall
(C) Connective tissue
(D) Young pollengrains
Answer: (D)
15. Variations observed during tissue culture of some plants are known as
(A) Clonal variations
(B) Somatic variations
(C) Somaclonal variations
(D) Tissue culture variations
Answer: (C)
16. Virus free plants can be obtained through
(A) Anitibiotic treatment
(B) Bordeaux micture
(C) Root tip culture
(D) Shoot tip culture
Answer: (D)
17. To raising of plants from a small tissue in culture is known as
(A) Macroproduction
(B) Micropropagation
(C) Tissue culture
(D) Mass production
Answer: (B)
18. Callus is
(A) Tissue that forms embryo
(B)  an insoluble carbohydrate
(C) Unorganised actively dividing mass of cells maintained in culture
(D) Tissue that growth to form embryoid
Answer: (C)
19. Biopatents are ______.
(A) Right to use invention
(B) Right to use biological entities
(C) Right to use products
(D) Right to use process
Answer: (B)
20. African plant Pentadiplandra is used as______.
(A) Low calories sweetner
(B) 2000 times sweeter agent
(C) Sweetner for diabetic patients
(D) All of these
Answer: (D)
21. Which organism was used as bioweapon derived from______.
(A) Clostridium
(B) Yerstsinia pestis
(C) Fusarium species
(D) Green algae
Answer: (C)
22. A set standards used to regulate own or community activity in relation to biological world is
(A) Biopotency
(B) Biopiracy
(C) Biowar
(D) Bioethics
Answer: (D)
23. Biopiracy means
(A) Use of biopatents
(B) Thefts of plants and animals
(C) Stealing of bioresources
(D) Exploitation of bioresources without authentic permission
Answer: (D)
24. Bioethcs is related to
(A) Preventing biopiracy
(B) Regulation of unethical activities likegene cloning in animals
(C) Preventing theft of living materials
(D) Moral guidance to the problems in biology
Answer: (B)
25. Three dimensional shape of tRNA is
(A) L-shaped
(B) Clover leaf-like
(C) X-shaped
(D) Y-shaped
Answer: (B)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.