Respiration Questions: MCQs Paper – 06


Share this post...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Digg this
Digg
Email this to someone
email

Respiration Questions, Paper 06, Subject: Biology, Topic: Respiration, Type: MCQs (Multiple Choice Questions)

Sr. No. Questions Answers
1. For their functioning, cytochromes possess

(a) Mg

(b) Fe

(c) Mn

(d) Na

Answer: (b)
2. Fructose 6 – phosphate is changed to fructose 1, 6-diphosphate by

(a) Phosphoglycerate

(b) Phosphatase

(c) Phosphofructo – kinase

(d) Enolase

Answer: (c)
3. (a) 6CO2 + 6H2O → C6H12O6 + 6O2

(b) C6H12O6 + 6O2 → 6CO2 + 6H2O + 686 kcal

(c) C6H12O→ 2C2H5OH + 2CO2 + 2ATP

(d) C6H12O6 → 2C3H6O3 + 2ATP

Answer: (b)
4. Glycolysis is

(a) C6H12O6 + 6O2 → 6CO2 + 6H2O

(b) C6H12O6 + 6O→ 2C2H5OH + 2H2O

(c) C6H12O6 → 2C3H4O3 + 4H

(d) C3H4O3 +NADH → C2H5OH + CO2 + NAD+

Answer: (c)
5. Glycolysis is part of

(a) Only anaerobic respiration

(b) Krebs cycle

(c) Only aerobic respiration

(d) Both aerobic and anaerobic respiration

Answer: (d)
6. Heat energy of plants is measured in (MP PMT 1996)

(a) Grams

(b) Pounds

(c) Decibels

(d) Calories

Answer: (d)
7. How may ATP will be produced during the production of 1 molecule of acetyl CoA from 1 molecule of pyruvic acid (MP PMT 1996)

(a) 3 ATP

(b) 5 ATP

(c) 8 ATP

(d) 38 ATP

Answer: (a)
8. If carbon dioxide contents of the atmosphere is as high as 300 ppm (PM PMT 1989)

(a) All plants will be killed

(b) The plants would not grow properly

(c) Plants would grow for some times and then die

(d) The plant would thrive well

Answer: (d)
9. If the nacked pea seeds ae kept in four respiratory flasks, they would germinate best in the flask which contains (BHU 1982)

(a) Carbon dioxide

(b) Oxygen

(c) Hydrogen

(d) Nitrogen

Answer: (b)
10. In aerobic respiration, pyruvic acid is

(a) Broken down to form a two- carbon fragment and CO2

(b) A product of Krebs cycle

(c) Formed when oxygen is available

(d) Formed during protein breakdown

Answer: (a)
11. In animal cells, the first stage of glucose breakdown is

(a) Krebs cycle

(b) Glycolysis

(c) Oxidative phosphorylation

(d) E.T.C.

Answer: (b)
12. In fermenation, yeast secrets one of the following enzyme (PM PMT 1989)

(a) Invertase

(b) Zymase

(c) Dehydrogenase

(d) Anolase

Answer: (b)
13. In glycolysis ultimately (or end product of glycolysis is)

(a) Protein is converted into glucose

(b) Glucose is converted into glycogen

(c) Starch is converted into glucose

(d) Glucose is converted into pyruvic acid

Answer: (d)
14. In glycolysis, dehydration occurs during the formation of

(a) 3-PGA

(b) 2-PGA

(c) PEPA

(d) DHAP

Answer: (c)
15. In glycolysis, glucose splits onto compounds which are

(a) 5-C

(b) 4-C

(c) 2-C

(d) 3-C

Answer: (d)
16. In hexose monophosphate shunt, the number of CO2 molecules evolved is (AIIMS 1990)

(a) Same as in glycolysis

(b) Less than glycolysis

(c) More than glycolysis

(d) Much lesser than glycolysis

Answer: (c)
17. In how many steps, CO2 is released in aerobic respiration of pyruvic acid (MP PMT 1989)

(a) One

(b) Six

(c) Three

(d) Twelve

Answer: (c)
18. In Krebs cycle, dehydration of substrate occurs

(a) Once

(b) Twice

(c) Thrice

(d) Four times

Answer: (a)
19. In mitochondria, ATP formation occurs

(a) Over cristae

(b) Over outer membrane

(c) Inside matrix

(d) In intracristal space

Answer: (a)
20. In Opuntia, in night the R.Q. will be (CPMT 1986)

(a) One

(b) Less than one

(c) More than one

(d) Zero

Answer: (d)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *