Respiration Questions: Paper – 03


Share this post...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Digg this
Digg
Email this to someone
email

Respiration Questions, Paper 03, Subject: Biology, Topic: Respiration, Type: MCQs (Multiple Choice Questions)

1. The number of different 3-C compounds formed during glycolysis is

(A) 4

(B) 5

(C) 6

(D) 7

Answer: (D)

2. During aerobic respiration of one molecule of glucose, net water molecule are removed from the substrate during Kreb’s cycle is?

(A) 10

(B) 12

(C) 6

(D) 3

Answer: (D)

3. Out of the total available energy, the percentage of energy conserved as ATP in the anaerobic respiration of glucose comes to

(A) 40%

(B) 14.6%

C) 60%

(D) 2%

Answer: (D)

4. During terminal oxidation, the final electron acceptor of the ETS. is

(A) free molecular oxygen.

(B) Co-Q.

(C) Cyt.a3

(D) the protons 2H+.

Answer: (A)

5. Enzymes required for Kreb’s cycle are located in

(A) Outer chamber of mitochondria

(B) Inner chamber of mitochondria

(C) Mitochondria and cytoplasm

(D) Cytoplasm only

Answer: (B)

6. Usable energy avaliable from respiration is

(A) 10%

(B) 40%

(C) 60%

(D) 30%

Answer: (B)

7. Metabolic water is the one

(A) Used during photosynthesis

(B) Produced during phtosynthesis

(C) Produced during aerobic utilization of glucose

(D) Produced during anaerobic utilization of glucose

Ans (C)

8. Out of 38 molecules of ATP produced by respiration of one glucose, the molecules produced from from NADH2 are

(A) 22 ATP

(B) 36 ATP

(C) 30 ATP

(D) 34 ATP

Answer: (C)

9. Hydration reaction of Kreb’s cycle involves conversion of

(A) Succinic acid to fumaric acid

(B) Isocitric to oxalosuccinic acid

(C) Fumaric acid to malic acid

(D) Malic acid to oxaloacetic acid

Answer: (C)

10. The second ATP molecule in electron transport system in generated between

(A) Cyt C1 to b

(B) Cyt C1 to c

(C) Cyt b and C1

(D) Cyt C to a

Ans (C)

11. The atom within each cytochrome molecule that actually accept and releases electron is

(A) C

(B) Fe

(C) Zn (D) Mg

Ans (B)

12. Which of the following process will cause loss of net dry weight of organisms

(A) Photosynthesis

(B) Respiration

(C) Growth

(D) Assimilation

Ans (B)

13. It is not advisable to sleep under trees as

(A) They release O2 at night

(B) They release CO2 at night

(C) They release both  O2 and CO2 at night

(D) They produce none of  above

Ans (B)

14. Inner membrane of mitochondria shows inward foldings for

(A) Formation of cristae

(B) Reducing mitochondrial matrix

(C) Proving more space to produce maximum possible oxysomes

(D) None of these

Answer: (C)

15. In complete aerobic respiration of glucose the only 5-C intermediate compound formed is

(A) a-ketogluataric acid

(B) Ribulose diphosphate

(C) Ribulose monophosphate

(D) Cis-aconitic acid

Answer: (A)

16. Respiration is a

(A) Anabolic process that uses O2 and CO2 to form ATP

(B) Catabolic process that uses CO2, produces O2 and converts released eenrgy into ATP

(C) Anabolic process that uses O2, produces CO2 and converts released energy into ATP

(D) Catabolic process that uses O2, produces CO2 and converts released energy into ATP

Answer: (D)

17. Most preferred substrate for respiration in plant is

(A) Starch

(B) Glycogen

(C) Glucose

(D) Cellulose

Answer: (C)

18. In ETS cytochromes are arranged inseries of

(A) cyt – c – a – a3

(B) cyt – a3 – a – c1

(C) cyt b – c1 – c – a – a3

(D) cyt b – a3– a – c1 – c

Answer: (C)

19. Which one yield highest energy per gram

(A) Carbohydrate

(B) Protein

(C) Amino acid

(D) Fat

Answer: (D)

20. In which of the following step, can ATP be produced?

(A) Glucose to glucose phosphate

(B) Phosphoenol pyruvic acid to pyruvic acid

(C) Cisaconitic acid to isocitric acid

(D) Fumaric acid to malic acid

Answer: (B)

21. The total mechanism of aerobic respiration completes in the

(A) Cytoplasm and Iysosomes

(B) Cytoplasm and chloroplast

(C) Cytoplasm, chloroplast, mitochondria

(D) Cytoplasm and mitochondria

Answer: (D)

22. _____ Kcal energy is conserved as 38 ATP molecules in cellular respiration of one glucose molecule

(A) 277 Kcal

(B) 654 Kcal

(C) 456 Kcal

(D) 686 Kcal

Answer: (A)

23. The second ATP molecule in electron transport system in generated between

(A) Cyt C1 to b

(B) Cyt C1 to c

(C) Cyt b and C1

(D) Cyt C to a

Answer: (C)

24. When prteins are respiratory substrate it is called as ____________ .

(A) Floating respiration

(B)  Chlimeteric

(C) Protoplasmic

(D)  Dark

Answer: (C)

25. In oxidative phosphorylation, one molecule of reduced FAD produces, how many ATP?

(A) Zero

(B) Two

(C) Three

(D) Four

Answer: (D)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *