JEE Main, NEET MCQs Set 29


JEE MAIN, AIPMT, Chemistry Question Papers – MCQs Test 29

Sr. No.

Question

Answer

1. An element belongs to Group 15 and third period of the periodic table. Its electronic configuration will be

(A) 1s22s22p3

(B) 1s22s22p4

(C) 1s22s22p63s23p3

(D) 1s22s22p63s23p2

Answer: (C)
2. An example for autocatalysis is

(A) oxidation of NO to NO2

(B) oxidation of SO2 to SO3

(C) decomposition of KClO3 to KCl and O2

(D) oxidation of oxalic acid by acidified KMnO4

Answer: (D)
3. Anhydrous ferric chloride is prepared by

(A) Dissolving Fe(OH)3 in concentrated HCl

(B) Dissolving Fe(OH)3 in dilute HCl

(C) Passing dry HCl over heated iron scrap

(D) Passing dry Cl2 gas over heated iron scrap

Answer: (D)
4.

At pH = 4 glycine exists as

(A) H3 – CH2 – COO

(B) H3– CH2 – COO

(C) H2N – CH2 – COOH

(D) H2N – CH2 – COO

Answer: (B)
5. By heating phenol with chloroform in alkali, it is converted into

(A) salicylic acid

(B) salicylaldehyde

(C) anisole

(D) phenyl benzoate

Answer: (B)
6. Carbon cannot reduce Fe2O3 to Fe at a temperature below 983 K because ______.

(A) CO is thermodynamically more stable then Fe2O3

(B) free energy change for the formation of CO is more negative then that of Fe2O3

(C) iron has higher affinity towards oxygen then carbon

(D) carbon has higher affinity towards oxygen then iron

Answer: (C)
7. Chemical reactions with very high Ea values are generally

(A) very fast

(B) very slow

(C) moderately fast

(D) spontaneous

Answer: (B)
8.

Consider the following gaseous equilibria with equilibrium constants K1and K2 respectively.

SO2 (g) + O2 (g) ⇌ SO3 (g)

2SO3 (g) ⇌ 2SO2 (g) + O2 (g)

The equilibrium constants are related as ______.

(A)

(B)

(C)

(D)

Answer: (A)
9. Decreasing order of reactivity of hydrogen halide acids in the conversion of ROH → RX is

(A) HCI > HBr > HI > HF

(B) HI > HBr > HCI > HF

(C) HF > HCI> HBr > HI

(D) HF > HBr > HI > HCI

Answer: (B)
10. During the adsorption of Krypton on activated charcoal at low temperature; ______.

(A) ΔH > 0 and ΔS < 0

(B) ΔH < 0 and ΔS < 0

(C) ΔH < 0 and ΔS > 0

(D) ΔH > 0 and ΔS > 0

Answer: (B)
11. During the fusion of an organic compound with sodium metal, nitrogen of the compound is converted into

(A) NaNO2

(B) NaNH2

(C) NaCN

(D) NaNC

Answer: (C)
12. E1, E2 and E3 are the emfs of the following three galvanic cells respectively:(i) Zn (s) | Zn2+ (0.1 M) || Cu2+ (1M) | Cu (s)

(ii) Zn (s) | Zn2+ (1 M) || Cu2+ (1M) | Cu (s)

(iii) Zn (s) | Zn2+ (1 M) || Cu2+ (0.1M) | Cu (s)

Which one of the following is true?

(A) E1 > E2 > E3

(B) E2 > E1 > E3

(C) E3 > E2 > E1

(D) E3 > E1 > E2

Answer: (A)
13. Equal weights of CH4 and H2 are mixed in a container at 25°C. Fraction of total pressure exerted by methane is

(A) 1/2

(B) 1/3

(C) 1/9

(D) 8/9

Answer: (C)
14. Ethyl benzene CANNOT be prepared by ______.

(A) Wurtz-Fittig reaction

(B) Wurtz reaction

(C) Clemmensen reduction

(D) Friedel-Crafts reaction

Answer: (B)
15. Excess of silver nitrate solution is added to 100 ml of 0.01 M Pentaaqua chloro chromium (III) chloride solution. The mass of silver chloride obtained in grams is

[Atomic mass of silver is 108]

(A) 143.5 × 103

(B) 287 × 103

(C) 287 × 102

(D) 143.5 × 102

Answer: (B)

Leave a comment

Your email address will not be published.