Vermiculture, Fisheries: Question Paper – 04


Share this post...Share on Google+Share on FacebookTweet about this on TwitterDigg thisEmail this to someone

Vermiculture and Fisheries Questions, Paper 04, Total Questions: 10, Subject: Biology, Topic: Vermiculture, Fisheries, Paper Type: MCQs (Multiple Choice Questions)

Sr. No. Questions Answers
1. Which one is bottom dweller?
(a) Mrigal
(b) Catla
(c) Lamprey
(d) Dolphin
Answer: (a)
2. Which one is not a marine fish?
(a) Pomphret
(b) Sardine
(c) Catla
(d) Mackerel
Answer: (c)
3. Which one of the following is an economically important marine fish?
(a) Rohu
(b) Catla
(c) Hilsa
(d) Cyprinus
Answer: (c)
4. Which one of the following is not a fishing gear?
(a) Net trap
(b) Hook
(c) Seines
(d) Craft
Answer: (d)
5. Which one of the following is not a marine fish?
(a) Sardine
(b) Catla
(c) Mackerel
(d) Bombay Duck
Answer: (b)
6. Which one of the following is surface feeder?
(a) Dolphin
(b) Catla
(c) Hog fish
(d) Shark
Answer: (b)
7. Worm castings are rich in
(a) Nitrogen
(b) Phosphorus
(c) Calcium and others
(d) All the above
Answer: (d)
8. Some commonly used earth worm species
(a) Eisenia fetida
(b) Perionix excavatus
(c) both (a) and (b) are correct
(d) neither (a) nor (b) is correct
Answer: (c)
9. Degradation of organic wastes by using earth worms is called
(a) Vermicomposting
(b) Compost bedding
(c) Humus
(d) none of the above
Answer: (a)
10. The vermicompost is ____ in colour.
(a) red
(b) black
(c) white
(d) brown
Answer: (d)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.