Plant Water Relations | Question Paper – 03


Share this post...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Digg this
Digg
Email this to someone
email

Questions

Answers

1. Stomata opens because the guard cells have-
(A) Outer thin walls
(B) Chloroplast
(C) Inner thick walls
(D) Kidney shape
Answer: (D)
2. Transpiration through small openings present in bark of woody stem surrounded by complementary cells is
(A) Stomatal transpiration
(B) Cuticular transpiration
(C) Lenticular transpiration
(D) Foliar transpiration
Answer: (C)
3. The total losss of water taking place in a plant due to lenticular transpiration is
(A) 1%
(B) 10%
(C) 0.1%
(D) 0.01%
Answer: (C)
4. The special modified epidermal cells surrounding stomatal pore are called
(A) Epithelial cells
(B) Guard cells
(C) Subsiduary cells
(D) Accessory cells
Answer: (B)
5. The kidney shaped guard cells are present in
(A) Dicot plants
(B) Monocot plants
(C) In both
(D) In algae
Answer: (A)
6. Dumbell shaped guard cells are present in
(A) Ground nut
(B) Gram
(C) Wheat
(D) Mango
Answer: (C)
7. The cells which are closely associated and intercating with guard cells are
(A) Transfussion tissue
(B) Complementary cells
(C) Subsidiary cells
(D) Hypodermal cells
Answer: (C)
8. Conversion of starch to sugar is essential for
(A) Stomatal opening
(B) Stomatal closing
(C) Stoma formation
(D) Stomatal growth
Answer: (A)
9. Stomatal opening is based on
(A) Exosmosis
(B) Endosmosis
(C) Plasmolysis in guard cells
(D) Decrease in concentration of cell sap
Answer: (B)
10. Transpiration through leaves in called as
(A) Cauline transpiration
(B) Foliar transpiration
(C) Cuticular transpiration
(D) Lenticular transpiration
Answer: (B)
11. When the protoplasm just starts retreating from the cell wall it is known as
(A) Plasmolysis
(B)  incepient plasmolysis
(C) Delplasmolysis
(D) Replasmolysis
Answer: (B)
12. In guard cells, during day, there is
(A)  efflux of H+.
(B)   infflux of K+.
(C)  uptake of Cl­-
(D)   all of these
Answer: (D)
13. Maximum root pressure develops, when
(A) Transpiration is low and absorption is high
(B) Transpiration is low and absorption is low
(C) When transpiration and absorption are low
(D) Transpiration and absorption are high
Answer: (A)
14. ______ is precursor for abscissic acid (ABA)
(A) water potential of soil solution is more than root hair cell sap.
(B) Water potential of soil solution is less than root hair cell sap
(C) Water potential both outside and inside hair is equal
(D) Water potential value of soil solution is negative.
Answer: (A)
15. Cohesive and adhesive force cause
(A) Absorption of water
(B) Continuity of water column
(C) Discontinuity of water column
(D) Plasmolysis
Answer: (B)
16. DPD of flacid cell and turgid cell is ______and _____ respectively.
(A) Maximum and Minimum
(B) Minimum and Maximum
(C) Zero and zero
(D) Zero and Maximum
Answer: (A)
17. Which of the folowing is due to hydrostatic pressure
(A) Osmosis
(B) Plasmolysis
(C) Exeudation
(D) Transpiration
Answer: (C)
18. The magnitude of root pressure will be minimum in
(A) Rainy season
(B) Fast transpiring angiosperms
(C) Wilting plant
(D) During ascent of sap
Answer: (A)
19. Which of the following theory cannot explain the ascent of sap in tall trees.
(A) Root pressure and Transpiration pull
(B) Root pressure and capillarity
(C) Capillarity and Transpiration
(D) Capillarity and physical force theory
Answer: (B)
20. Transplanted plant sometimes do not survive as
(A) They do not get required minerals
(B) Their leaves get damaged in the process
(C) Their root hairs are lost during transplanatation
(D) They fails to adopt new soil
Answer: (C)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *