Plant Water Relations | Question Paper – 02


Share this post...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Digg this
Digg
Email this to someone
email

Std. 11th and Std. 12th Biology Question Papers. Appropriate for Medical Entrance Exams.

Questions

Answers

1. The hydrostatic pressure which is developed due to accumulation of water absorbed by roots is called
(A) Turgor pressure
(B) Wall pressure
(C) Root pressure
(D) Diffusion pressure
Answer: (C)
2. Root pressure is absent in
(A) Herbaceous plants
(B) Gymnosperms
(C) Dicot plant
(D) Trees
Answer: (B)
3. Root pressure is measured by
(A) Barometer
(B) Atmometer
(C) Manometer
(D) Auxanometer
Answer: (C)
4. Maximum root pressure is observed when
(A) Transpiration and absorption are very low
(B) Transpiration and absorption are very high
(C) Transpiration is high and absorption is low
(D) Transpiration is low an dabsorption is high
Answer: (D)
5. The existence of root pressure can be demonstrated by
(A) Exudation or bleeding
(B) Wilting
(C) Transpiration
(D) Bleeding
Answer: (A)
6. The most widely accepted theory for ascent of sap is
(A) Root pressure theory
(B) Pulsatory theory
(C) Capillarity theory
(D) Cohesion theory
Answer: (D)
7. The rate of absorption of water _____ with increase in salt concentration in the soil
(A) Remains unchanged
(B) Increases
(C) Decreases
(D) No effect
Answer: (C)
8. Which of the following physical forces are supposed to be responsible for ascent as sap?
(A) Imbibition
(B) Capillary force
(C) Transpiration pull and cohesion
(D) Root pressure
Answer: (C)
9. The ascent of sap takes place in
(A) Xylem parenchyma
(B) Walls of tracheary elements
(C) Tracheids with associated xylem parenchyma
(D) Lumen of tracheary elements
Answer: (D)
10. Upward movement of water in plants is
(A) Transpiration
(B) Ascent of sap
(C) Exudation
(D) Sucking
Answer: (B)
11. Lignin and cellulose present in xylem vessels shows affinity for water due to
(A) Adhesive forces
(B) Cohesive forces
(C) Water potential d. Wall pressure
Answer: (A)
12. Turgidity of the cell is necessary for
(A) Causes cell elongation
(B) Causes opening and closing of stomata
(C) Prevents wilting of leaves
(D) All the above
Answer: (D)
13. In a plant cell, O.P. is equal to
(A) D.P.D. – T.P.
(B) D.P.D. + T.P.
(C) T.P. – D.P.D
(D) T.P. – D.P.
Answer: (A)
14. Cohesion – transpiration pull theory operates only in
(A) Active water absorption
(B) Passive water absorption
(C) Conditions opposing transpiration
(D) Conditions favouring transpiration
Answer: (B)
15. With rise in turgidity, wall pressure will
(A) Increase
(B) Decrease
(C) Remain constant
(D) Fluctuating
Answer: (A)
16. Pickes, jam, jellys has low risk of spoilage as they causes
(A) Cuttation
(B) Diffusion
(C) Plasmolysis
(D) Imbibition
Answer: (C)
17. Absorption of water from cut ends of stems disapproves the theory of
(A) Capillarity
(B) Cohesion-tension theory
(C) Root pressure theory
(D) Imbibitional pressure theory
Answer: (C)
18. The loss of water in the form of water droplets is called
(A) Transpiration
(B) Guttation
(C) Evaporation
(D) Bleeding
Answer: (B)
19. Transpiration occurs through
(A) Stem
(B) Roots
(C) Leaves
(D) All aerial parts of plant
Answer: (D)
20. Stomata open and close due to
(A) Tugor pressure of guard cells
(B) Root pressure
(C) Positive pressure
(D) Imbibitional pressure
Answer: (A)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *