Natural Resources | Nature Conservation, Question Paper – 02


Share this post...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Digg this
Digg
Email this to someone
email

Std. 11 and Std. 12 Biology Questions | Appropriate for all Medical Entrance preparation in India

Sr. No.

Questions

Answers

1. Chipko Movement is an example of forest conservation through
(a) Tehri-Garhwal district
(b) Uttaranchal
(c) Public awareness and participation
(d) Political issue
Answer: (c)
2. Chipko movement is related to
(a) Forest conservation
(b) Soil conservation
(c) Water conservation
(d) Wetland conservation
Answer: (a)
3. Chipko movement was launched for protection of
(a) Forests
(b) Grass lands
(c) Wet lands
(d) Live stocks
Answer: (a)
4. Conservation of species in its natural habitat is
(a) In-situ
(b) Ex-situ
(c) In-vitro
(d) Both(b) and(c)
Answer: (a)
5. Deforestation brings about
(a) Soil erosion
(b) Weed control
(c) Decreases drought
(d) Increased sunlight
Answer: (a)
6. Deforestation is caused due to
(a) Silviculture
(b) Construction of roads
(c) Rainfall
(d) Plantation of trees
Answer: (b)
7. Deforestation is the major causal agent of
(a) Depletion of natural resources
(b) Environmental pollution
(c) Desertification of habitat
(d) Genetic erosion
Answer: (c)
8. Deforestation will decrease
(a) Soil erosion
(b) Land slides
(c) Soil fertility
(d) Rainfall
Answer: (d)
9. Development of botanical garden is what type of conservation
(a) Ex-situ
(b) A common
(c) An easy
(d) In-situ
Answer: (a)
10. Ex situ conservation is carried out in
(a) Sanctuary
(b) National park
(c) Biosphere reserve
(d) Zoo.
Answer: (d)
11. Extensive planting of trees to increase forest cover is called
(a) Deforestation
(b) Agroforestry
(c) Social forestry
(d) Afforestation
Answer: (d)
12. For mapping. Remote sending equipment is mounted on
(a) Aircraft and satellite
(b) Ship and spacecraft
(c) Satellite and spacecraft
(d) All the above
Answer: (a)
13. Forests control drought by
(a) Preventing soil erosion
(b) Increasing oxygen
(c) Increasing humidity and rainfall
(d) Preventing floods
Answer: (c)
14. Fresh water present on earth is
(a) 97.5%
(b) 0.01%
(c) 2.5 %
(d) 1.97%
Answer: (c)
15. Fresh water problem arises due to
(a) Globaly available stocks are insufficient
(b) Uneven distribution on earth
(c) No regeneration of required quantity through natural hydrological cycle
(d) Any one of above
Answer: (b)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *