Natural Resources | Nature Conservation, Question Paper – 01


Share this post...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Digg this
Digg
Email this to someone
email

Std. 11 and Std. 12 Biology Questions | Appropriate for all Medical Entrance preparation in India

Sr. No.

Questions

Answers

1. _____ and _____ are combination of Agroforestry
(a) Fodder crops, fibre crop
(b) Food crops, fibre crop
(c) Trees, grasses
(d) Food crops, tree crop
Answer: (d)
2. A non-renewale source of energy is
(a) Wile life
(b) Fossils fuels
(c) Water
(d) Forest
Answer: (b)
3. A plant endemic to India is
(a) Banyan
(b) Ginkgo
(c) Sequoia
(d) Triticum
Answer: (a)
4. A recent technique for the study of vegetation is
(a) Ground photography
(b) Remote sensing
(c) Field work
(d) Observation
Answer: (b)
5. A renewable exhaustible natural resource is
(a) Forest
(b) Coal
(c) Petroleum
(d) Minerals
Answer: (a)
6. A species restricted to a given area is
(a) Endemic species
(b) Allopatric species
(c) Sympatric species
(d) Sibling species
Answer: (a)
7. According to IUCN red list, what is the status of Red Panda (Ailurus fulgens)
(a) Critically endangered
(b) Endangered species
(c) Vulnerable species
(d) Extinct species
Answer: (b)
8. Agroforestry and social forestry both includes
(a) Production forestry
(b) Commercial forestry
(c) Afforestation
(d) Plantation of trees
Answer: (d)
9. An endangered bird is
(a) Passenger Pigeon
(b) Pink-headed duck
(c) Great Indian Bustard
(d) Vulture
Answer: (c)
10. An endangered species from the following
(a) Azardirachta
(b) Rosa indica
(c) Rauwolfia serpentina
(d) Acacia arabica
Answer: (c)
11. An example of ex-situ conservation is
(a) Seed bank
(b) Sacred groves
(c) National parks
(d) Wildlife Sanctuary
Answer: (a)
12. An exhaustible renewable resource is
(a) Coal
(b) Solar energy
(c) Fresh water
(d) Petroleum
Answer: (c)
13. An inexhaustible and renewable source of energy is
(a) Wood
(b) Natural gas
(c) Fossil fuel
(d) Hydropower
Answer: (d)
14. Anthropogenic extinction occurs due to
(a) Earthquakes
(b) Floods
(c) Changing environmental conditions
(d) Human activities
Answer: (d)
15. Biogas is which type of natural resources
(a) Renewable
(b) Inexhaustible
(c) Non-conventional
(d) Both(a) and(c)
Answer: (d)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *