Immunity System Questions, Paper – 05


Share this post...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Digg this
Digg
Email this to someone
email

Immunity System Questions – Paper 05, Total Questions: 20, Subject: Biology, Topic: Immunity System, Question Type: MCQs (Multiple Choice Questions)

Sr. No. Questions Answers
1. Short lived immunity acquired by foetus/ infant from mother through placenta/milk is
(a) Active immunity
(b) passive immunity
(c) Cellular immunity
(d) Innate nonspecific immunity
Answer: (b)
2. Study of immune responses to foreign substances in blood is known as
(a) Haematology
(b) serology
(c) immunology
(d) angiology
Answer: (c)
3. Surgical removal of thymus of a new born shall result in failure to produce
(a) Monocytes
(b) B-Lymphocytes
(c) T- lymphocytes
(d) Basophills
Answer: (c)
4. T-cells respond to pathogens by producing
(a) Killer T-cells
(b) Helper T-cells
(c) Supressor T-cells and memory cells
(d) Killer T-cells, helper T-cells and suppressor T-cells
Answer: (d)
5. The antigen binding site of antibody is found in
(a) Variable region of light chain
(b) Variable region of heavy chain
(c) Variable region of both heavy and light chains
(d) Constant region of light chain
Answer: (b)
6. The cells active in production of antibodies are
(a) Kupffer cells
(b) Plasma cells
(c) mast-cells
(d) Langerhans cells
Answer: (b)
7. The disease erythroblastosis foetalis of human baby is due to
(a) Incompatibility of blood groups of the couple
(b) Incompatibility of blood groups of embryo and mother
(c) Maladjustment of Rh factor
(d) All the above
Answer: (c)
8. The disorder in which both B-lymphocytes and T-lymphocytes are not formed is
(a) SCID
(b) AIDS
(c) Cystic fibrosis
(d) Muscular dystrophy
Answer: (a)
9. The letter T in T-lymphocytes refers to
(a) Thyroid
(b) Thymus
(c) Thalamus
(d) Tonsil
Answer: (b)
10. The method of passive immunity was discovered by
(a) Pasteur
(b) Von Behring
(c) Koch
(d) Jenner
Answer: (b)
11. The study of antigen-antibody interaction is called
(a) serology
(b) haematology
(c) Angiology
(d) Radiology
Answer: (a)
12. To which type of barriers under innate immunity do saliva in mouth and tears in eye belong
(a) Physiological barriers
(b) Physical barriers
(c) Cytokine barriers
(d) Cellular barriers
Answer: (a)
13. Treatment of snake bite by antivenine is providing
(a) Artificial acquired active immunity
(b) Artificial acquired passive immunity
(c) Natural acquired passive immunity
(d) Specific natural immunity
Answer: (b)
14. Universal blood donor group is
(a) A
(b) B
(c) AB
(d) O
Answer: (d)
15. Which one is a unit of immune system
(a) Parasite
(b) Lymphocyte
(c) Chondrocyte
(d) Erythrocyte
Answer: (b)
16. Vaccination protects a person from disease because it
(a) Helps in better digestion
(b) Increases RBC count
(c) Produces antibodies
(d) Corrects body heating system
Answer: (c)
17. Vaccination provides
(a) Natural immunity
(b) Passive immunity
(c) Active immunity
(d) Both A and B
Answer: (c)
18. What is the function of lymphocytes?
(a) Destruction of poisonous substances
(b) Destruction of bacteria
(c) Destruction of RBC
(d) None of the above
Answer: (b)
19. What is true about T-lymphocytes in mammals?
(a) There are three main types – cytotoxic, helper and suppressor
(b) They originate in lymphoid tissues
(c) They scavenge damaged cells and cellular debris
(d) They are produced in thyroid
Answer: (a)
20. Which element is important tin maintaining structure of immunoglobin
(a) S
(b) P
(c) Ca
(d) Fe
Answer: (a)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *