Immunity System Questions, Paper – 04


Share this post...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Digg this
Digg
Email this to someone
email

Immunity System Questions – Paper 04, Total Questions: 20, Subject: Biology, Topic: Immunity System, Question Type: MCQs (Multiple Choice Questions)

Sr. No. Questions Answers
1. Immunity acquired after an infection is
(a) active immunity
(b) Passive immunity
(c) Innate immunity
(d) Both B and C
Answer: (a)
2. Immunological destruction of body tissue or product due to antibodies reacting with it as antigen is called
(a) Anaphylaxis
(b) Autoimmune diseases
(c) Prophylaxis
(d) Immunodeficiency disease
Answer: (b)
3. Increased asthmatic attacks in certain seasons are due to
(a) Inhalation of seasonal pollen
(b) Heat and humidity
(c) Low temperature
(d) Eating preserved fruits
Answer: (a)
4. Inflammation reaction is brought about by
(a) Plasma cells
(b) Mast cells
(c) Macrophages
(d) Adipose cells
Answer: (b)
5. Inflammatory response in allergy is due to release by mast cells of
(a) Antibodies
(b) Antigens
(c) Histamine
(d) All the above
Answer: (c)
6. Innate immunity is
(a) Active acquired immunity
(b) Passive acquired immunity
(c) Inborn immunity
(d) Both B and C
Answer: (c)
7. Innate immunity is provided by
(a) Phagocytes
(b) Antibodies
(c) T-Lymphocytes
(d) B-Lymphocytes
Answer: (a)
8. Which one engulfs foreign materials
(a) Macrophages
(b) Plasma cells
(c) Mast cells
(d) Lymphocytes
Answer: (a)
9. Macrophages are derived from
(a) Neutrophils
(b) Lymphocytes
(c) Monocytes
(d) Basophils
Answer: (c)
10. Meory cells are formed from
(a) Erythropoietic stem cells
(b) Monocytes
(c) T-lymphocytes
(d) B-lymphocytes
Answer: (d)
11. O blood group is universal donor because the blood has
(a) Antigen A
(b) Antigen B
(c) Both antigens A and B
(d) No antigens
Answer: (d)
12. Passive immunity is
(a) Acquired through natural overt or latent infection
(b) Acquired through Vaccination
(c) Acquired through readymade antibodies
(d) Acquired by activating immune system of the body
Answer: (c)
13. Which one helps in differentiation of cells of immune system
(a) Cortiosol
(b) Thymosin
(c) Steroid
(d) Thyroxine.
Answer: (b)
14. Passive immunity is obtained through injecting
(a) Antibiotics
(b) Vaccines
(c) Antibodies
(d) Antigens
Answer: (c)
15. Persons with blood group A posses
(a) Antigen A and antibodies b
(b) Antigen A and antibodies a
(c) No antigen but antibodies aand b
(d) antigens A and B but no antobodies
Answer: (a)
16. Progenitors formed in bone marrow but differentiating elsewhere are
(a) Pre-NK cells
(b) Pre-erythroblasts
(c) Pre-T cells
(d) Myeloblasts
Answer: (c)
17. Resistance developed in an individual as a result of antigenic stimulus is
(a) Natural immunity
(b) Active acquired immunity
(c) Passive acquired immunity
(d) Artificial immunity
Answer: (b)
18. Rh-  mother carries Rh+ foetus. The foetus is at a risk of disease called
(a) Haemophilia
(b) Haemolytic disease
(c) Tuberculosis
(d) Syphilis
Answer: (b)
19. Rh factor is named after
(a) Monkey
(b) Drosphila
(c) Rat
(d) Man
Answer: (a)
20. Segments of antigen that are recognized by antibody are
(a) Memory regions
(b) Epitopes
(c) Nondeterminants
(d) Self limitation
Answer: (b)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *