Immunity System Questions, Paper – 01


Share this post...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Digg this
Digg
Email this to someone
email

Immunity System Questions – Paper 01, Total Questions: 20, Subject: Biology, Topic: Immunity System, Question Type: MCQs (Multiple Choice Questions)

Sr. No. Questions Answers
1. Which is involved in body defence?
(a) Neutrophils
(b) Macrophages
(c) Lymphocytes
(d) All the above
Answer: (d)
2. A blood group has both A and B antigens but no antibodies, It is
(a) A
(b) O
(c) AB
(d) B
Answer: (c)
3. A compound formed in an organism for inhibiting growth of another organism is
(a) Antigen
(b) Antibody
(c) Antibiotic
(d) Antiallergic
Answer: (b)
4. A disease due to allergic reaction is
(a) Enteric fever
(b) Yellow fever
(c) Hay fever
(d) trench fever
Answer: (c)
5. Which is involved in body defense
(a) Neutrophils
(b) Macrophages
(c) Lymphocytes
(d) All the above
Answer: (d)
6. A doctor suggested to a couple not to have more than one child because of
(a) Rh+ male Rh- female
(b) Rh- male Rh+ female
(c) Rh+ male Rh+ female
(d) Rh- male Rh- female
Answer: (a)
7. A molecule that produces an immune response is
(a) Antigen
(b) Antibody
(c) Carcinogen
(d) Mutagen
Answer: (a)
8. A noninfectious unnatural and unusual reaction to asubstance or condition is
(a) Immunity
(b) Allergy
(c) Infection
(d) Toxin
Answer: (b)
9. A person is injected with gammaglobulin against hepatitis B. It is
(a) Artificially acquires passive immunity
(b) Artificially acquires active immunity
(c) Naturally acquires active immunity
(d) Naturally acquires passive immunity
Answer: (a)
10. Acquired immunity as developed after vaccination or infection is found in
(a) Vertebrates only
(b) Invertebrates as wellas vertebrates
(c) Plants
(d) All the above
Answer: (a)
11. Acquired immunity is found in
(a) Invertebrates
(b) Vertebrates
(c) Some invertebrates
(d) Both vertebrates and invertibrates
Answer: (b)
12. Active immunity is due to
(a) Suppressor T-cells
(b) killer T-cells
(c) Memory cells
(d) Helper T-cells
Answer: (c)
13. Active immunity means
(a) resistance developed before disease
(b) Resistance developed after disease
(c) Increased heart beat
(d) Increased flow of blood
Answer: (b)
14. AIDS is caused by
(a) RNA virus
(b) DNA virus
(c) Herpes virus
(d) Hepatitis virus
Answer: (a)
15. Which is most abundant immunoglobulin
(a) Ig A
(b) Ig D
(c) Ig G
(d) Ig M
Answer: (c)
16. An example of innate immunity is
(a) T-lymphocytes
(b) B-lymphocyte
(c) Neutrophils
(d) Thyroid cells
Answer: (c)
17. An insect bite may result in inflammation of that spot. It is triggered by alarm chemicals such as
(a) Histamine and dopamine
(b) Histamine and kinins
(c) Interferon and opsonin
(d) Interferons and histones
Answer: (b)
18. An Rh- individual receives Rh+ blood. The recipient becomes
(a) Sterlite
(b) Dead
(c) No reaction
(d) Isoimmunised
Answer: (d)
19. An Rh- woman married to Rh+ man gave birth to three children, one of which died of erythroblastosis foetalis. What is genotype of woman and man
(a) Rh- Rh-, Rh+ Rh-
(b) Rh+ Rh+, Rh+ Rh+
(c) Rh- Rh+, Rh­ Rh+
(d) Rh- Rh-, Rh- Rh-
Answer: (a)
20. Antibodies are
(a) Glycoproteins
(b) carbohydrates
(c) Lipids
(d) Nucleic acids
Answer: (a)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *