Human Population Questions, Paper – 02


Share this post...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Digg this
Digg
Email this to someone
email

Sr. No.

Questions

Answers

1. In a population, rate of addition of new members is higher than the rate of individuals lost. It shows
(a) Zero population growth
(b) Declined growth
(c) Exponential growth
(d) None of the above
Answer: (c)
2. In drunk person, the part of brain to be affected first is
(a) Cerebellum
(b) Pons varolli
(c) Medulla oblongata
(d) Cerebrum
Answer: (a)
3. In India, human  population has higher number of younger age group because of
(a) Long life span and low birth rate
(b) Short life span and high birth rate
(c) Short life span and low birth rate
(d) Birth rate is equal to death rate
Answer: (b)
4. Increase in population does not necessarily increase
(a) Unemployment
(b) Resource generation
(c) Health facilities
(d) Per capita income
Answer: (a)
5. Intravenous drug users (IDU) are at high risk of catching
(a) Pneumonia
(b) AIDS
(c) Viral hepatitis
(d) Both B and C
Answer: (d)
6. Irrational fear of disease is
(a) Algophobia
(b) Mysophobia
(c) Pathophobia
(d) Haematophobia
Answer: (c)
7. July 11 is
(a) World Environment Day
(b) World Population Day
(c) World AIDS Day
(d) World Education Day
Answer: (b)
8. LSD is
(a) Narcotic
(b) Stimulant
(c) Antidepressant
(d) Hallucinogen
Answer: (d)
9. LSD is derived from
(a) Morphine
(b) Codeine
(c) Heroin
(d) Ergot
Answer: (d)
10. LSD is got from
(a) Fungus
(b) Lichen
(c) Alga
(d) Bacterium
Answer: (a)
11. LSD, Morphine and Bhang are respectively obtained from
(a) Claviceps, Papaver and Cannabis
(b) Claviceps, Cannabis and Rauwolfia
(c) Cannabis, Claviceps and Fusarium
(d) Claviceps, Rauwolfia and Papaver
Answer: (a)
12. Marijuana is
(a) Sedative
(b) Stimulant
(c) Narcotic
(d) Hallucinogen
Answer: (d)
13. Marijuana, Ganja and LSD are
(a) Narcotics
(b) Hallucinogens
(c) Stimulants
(d) All the above
Answer: (b)
14. Morphine is got from
(a) Cajanus cajan
(b) Cannabis sativa
(c) Papaver somniferum
(d) Rauwolfia serpentina.
Answer: (c)
15. Most populous country of the world is
(a) Bangladesh
(b) Indonesia
(c) India
(d) China
Answer: (d)
16. Narcotics are
(a) Amphetamine and caffeine
(b) Morphine and Heroin
(c) LSD and Cocaine
(d) Barbiturate and Benzodiazepine
Answer: (b)
17. Nicotine functions as stimulant because it facilitates release of
(a) Adrenaline
(b) Thyroxine
(c) Dopamine
(d) Testosterone
Answer: (a)
18. No tobacco day’ is observed on
(a) 31st May
(b) 31st January
(c) 31st December
(d) 31st March
Answer: (a)
19. Number of births per 1000 is
(a) Growth rate
(b) Conception rate
(c) Reproduction rate
(d) Crude birth rate
Answer: (d)
20. Opium is got from
(a) Leaves
(b) Flowers
(c) Fruits
(d) Roots
Answer: (c)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *