Circulatory System | Circulation in Animals, Question Paper – 06


Share this post...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Digg this
Digg
Email this to someone
email

(Circulation in Animals – Paper 06), Total Questions: 20, Subject: Biology, Topic: Circulation in Animals, Question Type: MCQs

Sr. No. Questions Answers
1. The role of pacemaker in heart is to
(a) initiate heart beat
(b) control blood pressure
(c) control atherosclerosis
(d) purify blood
Answer: (a)
2. The sequence of cardiac cycle is
(a) Atrial systole – Ventricular systole – Joint diastole
(b) Diastole – Atrial systole – Ventricular diastole
(c) Atrial systole – Ventricular diastole – Ventricular diastole
(d) Ventricular diastole – Diastole – Ventricular systole – Atrial systole
Answer: (a)
3. Thickest part of human heart is
(a) Right atrium
(b) left atrium
(c) Right ventricle
(d) left ventricle
Answer: (d)
4. Thromboplastin required for blood clotting  at the place of injury is released by
(a) blood platelets
(b) eosinophils
(c) neutrophils
(d)lymphocytes
Answer: (a)
5. Tricuspid valve is present between
(a) left atrium and left ventricle
(b) right and left atria
(c) right and left ventricles
(d) right atrium and right ventricle
Answer: (d)
6. Trombocytes have a life of
(a) 3-4 weeks
(b) 4-5 weeks
(c) 3-4 days
(d) None of the above
Answer: (c)
7. Typical ‘lubb-dup’ sounds heard in heart beat are due to
(a)Closing of bicuspid and tricuspid valves
(b) closing of semilunar valves
(c) Blood under pressure through aorta
(d) Closure of bicuspid-tricuspid valves followed by semilunar valves
Answer: (d)
8. Value of cardiac output is
(a) Auricular volume × ventricular volume
(b) Stroke volume × Rate of heart beat
(c) Blood pumped in one minute
(d) Both B and C
Answer: (d)
9. Valve present over left auriculo-ventricular opening is
(a) Semilunar valve
(b) Tricuspid valve
(c) Valve of Thebesius
(d) Bicuspid valve
Answer: (d)
10. Valve surrounding opening of coronary sinus is
(a) Thebesius valve
(b) Eustachian valve
(c) Mitral valve
(d) Semilunar valve
Answer: (a)
11. Valves  which allow blood from ventricles into arteries and not in opposite direction are
(a) Aortic valve and mitral valve
(b) AV valves and semilunar valves
(c) Bicuspid and tricuspid valves
(d) Semilunar valves and tricuspid
Answer: (b)
12. Valves occur in
(a) arteries, veins and auricles
(b) Atria, ventricles and veins
(c) Arteries, veins and ventricles
(d) SA node, AV node and veins
Answer: (b)
13. Wall of blood capillary is formed of
(a) Haemocytes
(b) Parietal cells
(c) Endothelial cells
(d) Oxyntic cells
Answer: (c)
14. What is true
(a) All arteries carry oxygenated blood
(b) All veins carry oxygenated blood
(c) All veins carry oxygenated blood except one
(d) All arteries carry oxygenated blood except one
Answer: (d)
15. What is true about vein?
(a) All veins carry deoxygenated blood
(b) All veins carry oxygenated blood
(c) They carry blood from organs  towards heart
(d) They carry blood from heart towards organs
Answer: (c)
16. Which has the thickest wall?
(a) Right auricle
(b) Right ventricle
(c) Left auricle
(d) Left ventricle
Answer: (d)
17. Which has the thickest walls ?
(a)Left ventricle
(b) Right ventricle
(c) Left auricle
(d) Right auricle
Answer: (a)
18. Which is correct about leucocytes
(a) They are red coloured
(b) They can cross capillaries
(c) They are enucleate
(d) Decrease in their number causes Leukemia
Answer: (b)
19. Which is false?
(a) RBCs are also called leucocytes
(b) White blood corpuscles are part of body`s defence mechanism
(c) Platelets are also called thrombocytes
(d) Oxygen is carried in blood after combining with haemoglobin
Answer: (a)
20. Which is the phagocytic structure of blood ?
(a) Eosinophil
(b) Basophil
(c) Platelet
(d) Monocyte
Answer: (d)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *