Circulatory System | Circulation in Animals, Question Paper – 05


Share this post...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Digg this
Digg
Email this to someone
email

(Circulation in Animals – Paper 05), Total Questions: 20, Subject: Biology, Topic: Circulation in Animals, Question Type: MCQs

Sr. No. Questions Answers
1. Pulmonary artery differs from pulmonary vein in having
(a) Thick wall
(b) Thin wall
(c)  Valves
(d) Both B and C
Answer: (a)
2. Pulmonary artery drains deoxygenated blood from
(a) Right ventricle
(b) Right atrium
(c) Left atrium
(d) Left ventricle
Answer: (a)
3. Pulmonary trunk and aorta are attached by
(a) Chordae tendinae
(b) Ligamentum arteriosus
(c) Coronary sulcus
(d) Pericardium
Answer: (b)
4. Pulmonary vein carries blood
(a) Deoxygenated
(b) Oxygenated
(c) Mixed
(d) Free from wastes
Answer: (b)
5. Pulse pressure is
(a) Diastolic pressure
(b) Systolic pressure
(c) Difference between B and A
(d) Pressure in great veins
Answer: (c)
6. Purkinje fibres are connected with impulse conducting system of
(a) Heart
(b) Brain
(c) Skin
(d) Kidney nephrons
Answer: (a)
7. Purkinje fibres arise from
(a) Apex of ventricles
(b) Middle of ventricles
(c) Anterior part of auricles
(d) Posterior part of auricles
Answer: (b)
8. Rate of heart beat is reduced by
(a) Acetylcholine
(b) Adrenaline
(c) Calcitonin
(d) Thyroxine
Answer: (a)
9. Ridges present in the ventricles are
(a) Columnae Carneae
(b) Papillary muscles
(c) Chordae tendineae
(d) Musculi pectinati
Answer: (a)
10. Right atrium receives blood from
(a) Sinus system
(b) Pulmonary veins
(c) Inferior vena cava
(d) Superior and inferior venae cavae
Answer: (d)
11. SA node is located
(a) Upper lateral wall of left atrium
(b) Lower lateral wall of left atrium
(c) Upper lateral wall of right atrium
(d) Lower lateral wall of right atrium
Answer: (c)
12. Sympathetic nervous system
(a) Decreases heart beat
(b) Increases heart beat
(c) Not related to heart beat
(d) Controls heart beat
Answer: (b)
13. Systematic circulation of oxygenated blood starts from
(a) Right atrium
(b) Left atrium
(c) Left ventricle
(d) Right ventricle
Answer: (c)
14. Systole Is contraction of
(a) A V node
(b) SA node
(c) Major arteries
(d) Atria and ventricles
Answer: (d)
15. Systolic pressure in adult human is
(a) 120 mm Hg
(b) 120/80 mm Bg
(c) 150/120 mm Hg
(d) 80 mm Hg
Answer: (a)
16. Systolic pressure is 120 mm Hg and diastolic pressure is 80 mm Hg, the pulse pressure is
(a) 120 x 80 = 9600 mg Hg
(b) 120 + 80 = 200 mm Hg
(c) 120 – 80 = 40 mm Hg
(d) 120 / 80 = 1.5 mm Hg
Answer: (c)
17. The heart muscles are
(a) Striated and voluntary
(b) Striated and involuntary
(c) Smooth and voluntary
(d) Smooth and involuntary
Answer: (b)
18. The impulse generating (pacemaker) tissue located in the right atrium of the heart is
(a) SA node
(b) AV node
(c) Bundle of His
(d) Purkinje fibres
Answer: (a)
19. The most active phagocytic white blood cells are
(a) Eosinophils and lymphocytes
(b) Neutrophils and monocytes
(c) Neutrophils and eosinophils
(d) Lymphocytes and macrophages
Answer: (b)
20. The opening of inferior vena cava into right auricle is regulated by
(a) Semilunar valve
(b) Valve of Thebesius
(c) Eustachius valve
(d) none of the above
Answer: (c)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *