Circulatory System | Circulation in Animals, Question Paper – 03


Share this post...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Digg this
Digg
Email this to someone
email

(Circulation in Animals – Paper 03), Total Questions: 20, Subject: Biology, Topic: Circulation in Animals, Question Type: MCQs

Sr. No. Questions Answers
1. Heart beat is accelerated by
(a) Sympathetic nerves and acetylcholine
(b) Cranial nerves and adrenaline
(c) Cranial nerves and acetylcholine
(d) Sympathetic nerves and epinephrine
Answer: (d)
2. Heart beat is hard on left side as
(a) Aorta is on left side
(b) Heart is on left side
(c) Ventricles are on left side
(d) Left ventricles is on left side
Answer: (c)
3. Heart beat is initiated by
(a) AV node
(b) SA node
(c) Bundle of His
(d) Purkinje fibres
Answer: (b)
4. Heart beat originate from
(a) Left atrium
(b) Right ventricles
(c) Cardiac muscles
(d) Pace maker
Answer: (d)
5. Heart is perfectly four-chambered in
(a) Birds
(b) Mammals
(c) Reptiles
(d) Both a and b
Answer: (d)
6. Heart of cockroach has
(a) 14 chambers
(b) 13 chambers
(c) 4 chambers
(d) 3 chambers
Answer: (b)
7. Heart of cockroach is
(a) Myogenic
(b) Neuromyogenic
(c) Neurogenic
(d) None of the above
Answer: (c)
8. Heart wall is made of
(a) Myocardium
(b) Epicardium
(c) Endocardium
(d) All the above
Answer: (d)
9. Hypertension is not caused by
(a) Anaemia
(b) Atherosclerosis
(c) Obesity
(d) Arteriosclerosis
Answer: (a)
10. Impulse originating from SA node is transmitted to
(a) Pacemaker
(b) AV node
(c) Bundle of HIS
(d) Purkinje system
Answer: (b)
11. In blood of Cockroach which is absent
(a) Plasma
(b)Blood cells
(c)Nutrients
(d)Respiratory pigment
Answer: (d)
12. In human beings duration of cardiac cycle is
(a) 0.08 sec
(b) 0.8 sec
(c) 0.5 sec
(d) 8.0 sec
Answer: (b)
13. In human beings which one regulates heart beat?
(a) Purkinje fibres
(b) cardiac branch of vagus nerve
(c) SA node
(d) AV node
Answer: (b)
14. In humans, blood passes from post caval to diastolic right atrium of heart due to
(a)Stimulation of sino-auricular node
(b) Pressure difference between post caval and atrium
(c) Pushing open of venous valves
(d) Suction pull
Answer: (b)
15. In normal blood pressure of 120/80 mm Hg, the numerator represents
(a) Diastolic pressure
(b) Systolic pressure
(c) Pulse pressure
(d) Cardiac index
Answer: (b)
16. In normal man systolic and diastolic blood pressure is
(a) 100 / 80 mm Hg
(b) 120 / 80 mm Hg
(c) 140 / 100 mm Hg
(d) 150 / 90 Hg
Answer: (b)
17. In sphygmomanometer what does “sphygmos” mean?
(a) Pressure
(b) Pulse
(c) Systole
(d) Blood
Answer: (b)
18. Kidney shaped nucleus occurs in
(a) Neutrophil
(b) Eosinophil
(c) Monocyte
(d) Lymphocyte
Answer: (c)
19. Largest number of white blood corpuscles are
(a) Eosinophils
(b) Basophils
(c) Neutrophils
(d) Monocytes
Answer: (c)
20. Life of RBC is approximately
(a)  365 days
(b) 120 days
(c) 30 days
(d) 7 days
Answer: (b)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *