Biotechnology Questions, Paper – 06


Share this post...Share on Google+Share on FacebookTweet about this on TwitterDigg thisEmail this to someone

NEET Biotechnology Questions – Paper 06, Total Questions: 20, Subject: Biology, Topic: Biotechnology, Type: MCQs (Multiple Choice Questions)

Sr. No. Questions Answers
1. Pomato is somatic
(a) Poppy and Potato
(b) Potato and tomato
(c) Poppy and tamarind
(d) Poppy and Tomato
Answer: (b)
2. Preserving germplasm in frozen state is
(a) Cryopreservation
(b) Cold storage
(c) In situ preservation
(d) Vernalisation
Answer: (a)
3. Protein helping in opening of  DNA double helix in front of replication fork is
(a) DNA gyrase
(b) DNA Polymerase I
(c) DNA ligase
(d) DNA topoisomerase
Answer: (a)
4. Pyrimidine base present in RNA in place of thymine of DNA is
(a) Uracil
(b) Adenine
(c) Cytosine
(d) Guanine
Answer: (a)
5. Restriction endonuclease is employed for cutting
(a) A single stranded DNA
(b) Double stranded DNA
(c) RNA fragment
(d) mRNA
Answer: (b)
6. Restriction endonucleases are
(a) Used in genetic engineering for uniting two DNA molecules
(b) Used for in vitro DNA synthesis
(c) Present in mammalian cells for degeneration of DNA of dead cells
(d) Synthesised by bacteria for their defence
Answer: (d)
7. Restriction enzymes are used in genetic engineering because they
(a) Can join DNA fragment
(b) Cut DNA at specific base sequence
(c) Cut DNA at variable sites
(d) Are proteolytic enzymes which degrade harmful proteins
Answer: (b)
8. Reverse transcriptase is
(a) RNA dependent RNA polymerase
(b) DNA dependent RNA polymerase
(c) DNA dependent DNA polymerase
(d) RNA dependent DNA polymerase
Answer: (d)
9. RNA contains
(a) Hexose
(b) Ribose
(c) Fructose
(d) Glucose
Answer: (b)
10. RNA does not possess
(a) Uracil
(b) Thymine
(c) Adenine
(d) Cytosine
Answer: (b)
11. RNA that picks up specific amino acid from amino acid pool of cytoplasm to carry it to ribosome during protein synthesis is
(a) tRNA
(b) mRNA
(c) rRNA
(d) gRNA
Answer: (a)
12. Semiconservative DNA / Chromosome replication using 14N was demonstrated by
(a) Messelson
(b) Tylor
(c) Messelson and stahl
(d) Hershey and Chase
Answer: (c)
13. Similarity between DNA and RNA is that both have
(a) Similar sugars
(b) Similar mode of replication
(c) Similar pyrimidines
(d) Polymers of nucleotides
Answer: (d)
14. Structure of DNA was given by
(a) Kornberg
(b) Nirenberg
(c) Watson and Crick
(d) Holley and Nirenberg
Answer: (c)
15. Successive nucleotides are covalently linked through
(a) Glycosidic bonds
(b) Phosphodiester bonds
(c) Hydrogen bonds
(d) Nitrogen bonds
Answer: (b)
16. Termination of polypeptide chain is brought about by
(a) UUG, UAG and UCG
(b) UAA, UAG and UGA
(c) UUG, UGC and UCA
(d) UCG, GCG and ACC
Answer: (b)
17. The basic uniot of a nucleic acid is
(a) Pentose sugar
(b) Nucleoid
(c) Nucleoside
(d) Nucleotide
Answer: (d)
18. The codon for anticodon 3’ UUUA – 5’ is
(a) 5’ AAAU- 3’
(b) 5’ UUUA- 3’
(c) 3’ UAAD- 5’
(d) 3’ AUUU- 5’
Answer: (a)
19. The common feature amongst nucleus, chloroplast and mitochondria is
(a) Lamellae
(b) DNA
(c) Cristae
(d) All the above
Answer: (b)
20. The enzyme taking part in joining two ends of DNA is
(a) Ligase
(b) Polymerase
(c) Gyrase
(d) Helicase
Answer: (a)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.