Biotechnology Questions, Paper – 03


Share this post...Share on Google+Share on FacebookTweet about this on TwitterDigg thisEmail this to someone

NEET Biotechnology Questions – Paper 03, Total Questions: 20, Subject: Biology, Topic: Biotechnology, Type: MCQs (Multiple Choice Questions)

Sr. No. Questions Answers
1. A DNA nucleotide chain has AGCTTCGA sequence of other chain would be
(a) TCGAAGCT
(b) GCTAAGCT
(c) TAGCATAT
(d) GATCCTAG
Answer: (a)
2. A nucleoside is formed of
(a) Pentose sugar, phosphate and nitrogen base
(b) phosphate and nitrogen base
(c) Pentose sugar and phosphate
(d) Pentose sugar and nitrogen base
Answer: (d)
3. A nucleotide is formed of
(a) Purine, Pyrimidine and phosphate
(b) Purine, Sugar and phosphate
(c) Nitrogen base, Sugar and phosphate
(d) Pyrimidine, Sugar and phosphate
Answer: (c)
4. A riboside is
(a) Base + phosphate
(b) Ribose + phosphate
(c) Ribose + phosphate + base
(d) Ribose + base
Answer: (d)
5. A segment of DNA has 120 adenine and 120 cytosine bases. The total number of nucleotides present in the segment is
(a) 120
(b) 240
(c) 60
(d) 480
Answer: (d)
6. A Strand of DNA has base sequence CATGACTAG. The base sequence on the other strand would be
(a) CAT TAG GAC
(b) GTA CTG ATC
(c) GAT GTC ATC
(d) TAC ACT GCT
Answer: (b)
7. A totipotent cell means
(a) An undifferentiated cell capable of developing into a system or entire plant
(b) An undifferentiated cell capable of developing into an organ
(c) An undifferentiated cell capable of developing into complete embryo
(d) Cell which lacks the  capability differentiate into an organ or system
Answer: (a)
8. Adenine is
(a) Purine
(b) Pyrimidine
(c) Nucleoside
(d) Nucleotide
Answer: (a)
9. Amino acid binding site of tRNA is
(a) 5’end
(b) Anticodon loop
(c) DHU loop
(d) -CCA 3’end
Answer: (d)
10. Anticodon occurs in
(a) tRNA
(b) mRNA
(c) mtRNA
(d) rRNA
Answer: (a)
11. Bacterial plasmid contains
(a) RNA
(b) RNA + protein
(c) DNA
(d) Photosynthetic structures
Answer: (c)
12. Base pairs present in one turn of DNA are
(a) 12
(b) 11
(c) 10
(d) 9
Answer: (c)
13. Best method to determine paternity is
(a) Protein analysis
(b) Chromosome counting
(c) Gene counting
(d) DNA finger printing
Answer: (d)
14. Callus is
(a) Tissue that forms embryo
(b) An insoluble carbohdrate
(c) Tissue that grows to form embryoid
(d) Unorganised actively dividing mass of cells maintained in culture
Answer: (d)
15. Chemical Knives/ molecular scissors of DNA are
(a) Restriction endonucleases
(b) Polymerases
(c) Ligases
(d)Transcriptases
Answer: (a)
16. Chemofusion and electrofusion are employed in
(a) Eugenics
(b) Protoplast fusion
(c) Cloning
(d) Mutations
Answer: (b)
17. Choose the correct statement
(a) DNA is hereditary material
(b) RNA is hereditary material
(c) DNA is hereditary material but where it is absent RNA can function as hereditary material
(d) Both DNA and RNA are hereditary materials
Answer: (c)
18. Development of shoot and root in tissue culture is determined by
(a) Cytokinin and auxin ratio
(b) Enzymes
(c) Temperature
(d) Plant nutrients
Answer: (a)
19. Distance between two base pairs of DNA is
(a) 34 nm
(b) 3.4 nm
(c) 0.68 nm
(d) 0.34 nm
Answer: (d)
20. Distance between two strands of DNA is
(a) 34 Å
(b) 20 Å
(c) 3.4 Å
(d) 340 Å
Answer: (b)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.