Respiration Questions: MCQs Paper – 10


Share this post...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Digg this
Digg
Email this to someone
email

Respiration Questions, Paper 10, Subject: Biology, Topic: Respiration, Type: MCQs (Multiple Choice Questions)

1. Raw material of respiration id

(a) Glucose and CO2

(b) Glucose and O2

(c) Glucose and fructose

(d) Glucose and surose

Answer: (b)

2. Respiration differs from the process of combustion in the fact that

(a) All the energy stored in glucose in released at once due to combustion

(b) All energy stored in glucose is gradually released due to combustion

(c) Comparatively large quantity of nergy is produced due to combustion

(d) The carbohydrates act as the combustion substance

Answer: (b)

3. Respiration is

(a) Anabolic process

(b) Physical process

(c) Catabolic process

(d) Biophysical process

Answer: (c)

4. Respiration is

(a) Catabolic process that uses carbon dioxide, produces oxygen and converts released energy to ATP

(b) Anabolic process that uses oxygen and carbon dioxide to from ATP

(c) Anabolic process that uses oxygen, produces carbon dioxide and converts released energy into ATP

(d) Catabolic process that uses oxygen, produces carbon dioxide and converts released energy into ATP

Answer: (d)

5. Respiration is a process in which (CPMT 1983)

(a) Energy is used up

(b) Energy is tored in the form of ATP

(c) Energy is released and stored in the form of ATP

(d) Energy is not released at all

Answer: (c)

6. Respiration is an (CPMT 1986)

(a) Endothermic process

(b) Exothermic process

(c) Anabolic process

(d) Endegonic process

Answer: (b)

7. Respiratory enzymes are located in (Delhi PMT 1986)

(a) Mitochondrial matrix (mitochondria)

(b) Perimitochondiral space

(c) Cristae

(d) Outer membrane

Answer: (a)

8. Sequence in Krebs cycle is

(a) a- Ketoglutaric acid → Isocitric acid → Oxalosuccinic acid

(b) Isocitric acid → Oxalosuccinic acid → a- Ketoglutaric acid

(c) Isocitric acid → a- Ketoglutaric acid → Oxalosuccinic acid

(d) Oxalosuccinic acid → Isocitric acid → a- Ketoglutaric acid

Answer: (b)

9. Site of glycolysis or EMP is

(a) Mitochondria

(b) Cytoplasma

(c) E.R.

(d) Ribosomes

Answer: (b)

10. Slow respiring plants or plant tissues are

(a) Promeristems

(b) Cambium

(c) Leaf primordia and young plant

(d) Adult plants and matured tissues

Answer: (d)

11. Substrate phosphorylation occurs during

(a) Fumaric acid → Malic acid

(b) Oxalosuccinic acid → a- ketoglu- taric acid

(c) Succinic acid → Fumaric acid

(d) a- ketoglu- taric acid → Succinic acid

Answer: (d)

12. Terminal ccytochrome of respiratory chain which donates electrons to oxygen is

(a) Cyt. b

(b) Cyt. c

(c) Cyt. a1

(d) Cyt. a3

Answer: (d)

13. The amount of energy given by one mole of ATP is

(a) 7.3 kcal

(b) 721 kcal

(c) 7600 kcal

(d) 1000 kcal

Answer: (a)

14. The amount of energy released in complete oxidation of one molecule of glucose is (Rajasthan PMT 1997)

(a) 628 kcal

(b) 668 kcal

(c) 686 kcal

(d) 697 kcal

Answer: (c)

15. The ATP molecules produced by glycolysis and acetylation in aerobic respiration including ETS are respectively

(a) 8 and 6

(b) 6 and 8

(c) 2 and 8

(d) 8 and 2

Answer: (a)

16. The cell organelle associated with photorespiration is (MP PMT 1996)

(a) Glyoxysome

(b) Lysosome

(c) Mesosome

(d) Ribosome

Answer: (c)

17. The correct sequence of electron acceptor in ATP synthesis is (CBSE 1997)

(a) Cyt a,a,b,c

(b) Cyt b,c,a,a3

(c) Cyt b,a3,a

(d) Cyt c,b,a,a3

Answer: (b)

18. The cycle in which pyruvic acid is broken down in presence of oxygen is known as (MP PMT 1988)

(a) Glycolysis

(b) Krebs cycle

(c) Anaerobic respiration

(d) None of the above

Answer: (b)

19. The end product of fermentation are (CBSE 1997)

(a) CO2 and O2

(b) CO2 and C2H5 OH

(c) O2 and C2H5 OH

(d) CO2 and acetaldehyde

Answer: (b)

20. The end products of respiration in plant are (AFMC 1976; CPMT 1972)

(a) CO2, H2O and energy

(b) Starch and O2

(c) Sugar and O2

(d) H2O and energy

Answer: (a)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *