Respiration Questions: MCQs Paper – 09


Share this post...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Digg this
Digg
Email this to someone
email

Respiration Questions, Paper 09, Subject: Biology, Topic: Respiration, Type: MCQs (Multiple Choice Questions)

1. The energy yield as a result of total oxidation of one molecule of glucose during cellular respiration is sufficient to convert (Karnataka CET 1998)
(a) 30 molecules of ADP to 30 molecules of ATP
(b) 32 molecules of ADP to 32 molecules of ATP
(c) 36 molecules of ADP to 36 molecules of ATP
(d) 38 molecules of ADP to 38 molecules of ATP
Answer: (c)
2. The enzyme which converts glucose to glucose 6-phosphate is
(a) Phosphorylase
(b) Glucose- 6- phosphatase
(c) Hexokinase
(d) Glucose synthetase
Answer: (c)
3. The enzymes which take part in glycolysis are found in (PM PMT 1996)
(a) Mitochondria
(b) Cytoplasm
(c) Mitochondria and cytoplasm
(d) Vacuoles
Answer: (b)
4. The formation of acetyl coenzyme-A from pyruvic acid is the result of its (CPMT 1990)
(a) Reduction
(b) Dehydration
(c) Dephosphorylation
(d) Oxidative decarboxylation
Answer: (d)
5. The glycolate metabolism occurs in (MP PMT 1995)
(a) Lysosomes
(b) Ribosomes
(c) Glyoxysomes
(d) Peroxisomes
Answer: (d)
6. The importance Krebs cycle is in the production of (MP PMT 1996)
(a) Acetyl CoA
(b) Water
(c) ATP
(d) ADP
Answer: (c)
7. The last of terminal cytochrome in respiratory chain is (CBSE 1992; Rajasthan PMT 1997)
(a) Cyt b
(b) Cyt a3
(c) Cyt a1
(d) Cyt c
Answer: (b)
8. The maximum potential difference between the electron carries required for ATP synthesis is
(a) 0.05 ev
(b) 0.15 ev
(c) 0.27 ev
(d) 0.45 ev
Answer: (c)
9. The membrane bound enzyme involved in Krebs cycle is (AIIMS 1994)
(a) Malate dehydrogenase
(b) Fumarase
(c) Cis acotinase
(d) Succinic dehydgenase
Answer: (d)
10. The net gain of energy from one gram mole of glucose during aerobic respiration is
(a) 2 ATP
(b) 4 ATP
(c) 38 ATP
(d) 40 ATP
Answer: (c)
11. The number of molecules of pyruvic acid formed from one molecule of glucose at the end of glycolysis is
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Answer: (b)
12. The plants similar to animals in their requirement of oxygen for cellular respiration belong to
(a) Red algae
(b) Blue-green algae
(c) Fungi
(d) Lichens
Answer: (c)
13. The pyruvic acid formed in Glycolysis is oxidised to CO2 and H2O in a cycle called (MP PMT 1999)
(a) Calvin cycle
(b) Hill reaction
(c) Krebs
(d) Nitrogen cycle
Answer: (c)
14. The R.Q. (Respiratory quotient) of C39 H72 O6 is (CPMT 1992)
(a) 2.71
(b) 1.32
(c) 0.72
(d) 3.250
Answer: (c)
15. The rate of respiration of young maturing seeds is quite high but as water content decreases during further maturation, respiration (Delhi PMT 1986)
(a) Remains high
(b) Stops completely
(c) Increases steadily
(d) Decreases steadily
Answer: (d)
16. The reactions of Krebs cycle take place
(a) In the cytoplasm
(b) In ER
(c) In matrix of mitochondria
(d) On the surface of mitochondria
Answer: (d)
17. The tissue of highest respiratory activity is
(a) Meristems
(b) Ground tissue
(c) Phloem
(d) Mechanical tissue
Answer: (a)
18. What is produced when succinyl CoA is changed to succinate?
(a) ATP
(b) GTP
(c) CTP
(d) ATP in plants and GTP in animals
Answer: (d)
19. What is the other name of glycolysis. (PM PMT 1986; CET Pune 1998; CPMT 1998)
(a) EMP pathway
(b) TCA pathway
(c) HMS pathway
(d) None of the above
Answer: (a)
20. When a molecule of pyruvic acid is subjected to anaerobic oxidation and forms lactic acid, there is
(a) Loss of 3 ATP , molecules
(b) Loss of 6 ATP , molecules
(c) Gain of 2 ATP , molecules
(d) Gain of 4 ATP , molecules
Answer: (a)

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *