Respiration Questions: MCQs Paper – 08


Share this post...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Digg this
Digg
Email this to someone
email

Respiration Questions, Paper 08, Subject: Biology, Topic: Respiration, Type: MCQs (Multiple Choice Questions)

1. NAD of Krebs cycle functions as
(a) Acceptor of hydrogen ion and electrons
(b) Oxygen acceptor
(c) Oxygen donor
(d) Donor of phosphate Ions
Ans: (a)
2. NADH is produced in
(a) Photosystem II
(b) Photosystem I
(c) Glycolysis
(d) Both A and B
Ans: (c)
3. Net gain of ATP molecules, during aerobic respiration is (CBSE 1999)
(a) 36 molecules
(b) 38 molecules
(c) 40 molecules
(d) 48 molecules
Answer: (a)
4. No carbon dioxide is given out by green plants during the day because they (AMU 1991)
(a) Consume it in photosynthesis
(b) Do not respire
(c) Respire very slowly
(d) Store the carbon dioxide
Answer: (a)
5. Number of ATP Molecules which can be built on complete oxidation of pyruvic acid is
(a) 6
(b) 2
(c) 15
(d) 30
Ans: (c)
6. Number of carbon atoms available in acetyl CoA is
(a) 6
(b) 4
(c) 3
(d) 2
Ans: (d)
7. Out of 36 ATP molecules produced per glucose molecule during respiration
(a) 2 are produced outside glycolysis and 34 during respiratory chain
(b) 2 are produced outside Mitochondria and 34 inside Mitochondria
(c) 2 during glycolysis and 34 during Krebs cycle
(d) All are formed inside mirochondria
Ans: (b)
8. Out of 38 ATP molecules produced per glucose, 34 ATP molecules are formed from NADH/FADH2 in
(a) Respiratory chain
(b) Krebs cycle
(c) Oxidative decarboxylation
(d) EMP
Ans: (a)
9. Oxidation of pyruvate to CO2 and H2O occurs through
(a) citric acid cycle
(b) Tricarboxylic cycle
(c) Krebs cycle
(d) All the above
Ans: (d)
10. Oxidative phosphorylation is production of
(a) ATP in photosynthesis
(b) NADH in photosynthesis
(c) ATP in respiration
(d) NADH in respiration
Ans: (c)
11. Oxidative phosphorylation is the formation of (CBSE 1992; BHU 1994)
(a) NADPH2 in respiration
(b) ATP in respiration
(c) NADPH2 in photosynthesis
(d) ATP in photosynthesis
Answer: (b)
12. Oxidative phosphorylation occurs in (Delhi PMT 1985; CPMT 1983; CET Pune 1998)
(a) Outer membrane of mitochondria
(b) Inner membrane of mitochondira
(c) Stroma of chloroplast
(d) Grana of chloroplast
Answer: (b)
13. Photorespiration is favoured by (CBSE 1991)
(a) Low light and high O2
(b) Low O2 nad high CO2
(c) Low temperature and high O2
(d) High O2 and low CO2
Answer: (d)
14. Photorespiration takes place only in (MP PMT 1997)
(a) Green parts of the plant
(b) All the living cells of the plant
(c) Mitochondria
(d) Roof
Answer: (a)
15. Plants whose requirement for respiration is similar to animals are
(a) Algae
(b) Fungi
(c) Lichens
(d) Cyanobacteria
Answer: (b)
16. Product of glycolysis is
(a) Citric acid
(b) dihydroxy
(c) pyruvic acid
(d) Phosphoenol pyruvate
Ans: (c)
17. Pyruvate (pyruvic acid) dehydrogenase is used in conveting (BHU 1986)
(a) Pyruvate to glucose
(b) Glucose to pyruvate
(c) Pyuvic acid to lactic acid
(d) Pyruvate (pyruvic acid) to acetyl CoA.
Answer: (d)
18. Pyruvic acid is formed at the end of
(a) Calvin cycle
(b) Glycolysis
(c) Krebs cycle
(d) Pentose phosphate pathway
Ans: (b)
19. Pyruvic dehydrogenase is used in converitng
(a) Pyruvic acid to acetyl co-enzyme A
(b) Pyruvate to glucose
(c) glucose to Pyruvate
(d) Pyruvic acid to lactic acid
Ans: (a)
20. R.Q. of maleic acid is (Rajasthan PMT 1995)
(a) 0.7
(b) 1
(c) 1.33
(d) 4
Answer: (c)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *