Respiration Questions: MCQs Paper – 07


Share this post...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Digg this
Digg
Email this to someone
email

Respiration Questions, Paper 07, Subject: Biology, Topic: Respiration, Type: MCQs (Multiple Choice Questions)

Sr. No. Questions Answers
1. In oxidative phosphorylation, oxidation and phosphorylation take place simultaneously and form (CBSE 1996)
(a) NADP
(b) DPN
(c) Pyruvic acid
(d) ATP
Answer: (d)
2. In presence of cyanide, azide and carbon monoxide, the rate of respiration (MP PMT 1988)
(a) Decreases
(b) Increases
(c) Remains the same
(d) None of the above
Answer: (a)
3. In the process of respiration in plants 180g of glucose plus 192 g of oxygen produce
(a) 132 of CO2, 54 g of water and 343 Cal of energy
(b) 264 of CO2, 108 g of water and 686 Cal of energy
(c) 132 of CO2, 54 g of water and 343 Cal of energy
(d) Large amount of CO2, no water and no energy
Answer: (b)
4. Incomplete oxidation of glucose into pyruvic acid with several intermediate steps is known as
(a) TCA – pathway
(b) Glycolysis
(c) HMS-pathway
(d) Krebs cycle
Answer: (b)
5. Instantaneous source of energy is
(a) Glucose
(b) Fats
(c) Proteins
(d) Amino acids
Answer: (a)
6. Kerbs cycle is also known as (NCERT 1975; EAMCET 1981; BHU 1978)
(a) Glyoxylate cycle
(b) EMP pathway
(c) Citric acid cycle
(d) Glycolate cycle
Answer: (c)
7. Krebs cycle begins with (CBSE 1991)
(a) Pyruvic acid
(b) Hydrochloric acid
(c) Corticosteroids
(d) Lysine
Answer: (a)
8. Krebs cycle forms an important product
(a) Acetyl CoA
(b) ADP
(c) ATP
(d) Water
Answer: (c)
9. Krebs cycle is
(a) Aerobic
(b) Anaerobic
(c) Anabolic
(d) None of the above
Answer: (a)
10. Krebs cycle is component of
(a) Photosynthesis
(b) Aerobic respiration
(c) Anaerobic respiration
(d) Photorespiration.
Answer: (b)
11. Krebs cycle is found in (AFMC 1996)
(a) Anaerobic respiration
(b) Photorespiration
(c) Aerobic respiration
(d) Photosynthesis
Answer: (d)
12. Lactic acid fermentation does not produce
(a) ATP
(b) CO2 and NADH
(c) CO2
(d) NADH
Answer: (b)
13. Lactic acid respiration /fermentation does not produce
(a) CO2
(b) NADH2
(c) Both A and B
(d) ATP
Answer: (c)
14. Largest amount of phosphate bond energy is produced in the process of respiration during
(a) Glycolysis
(b) Krebs cycle
(c) Anerobic respiration
(d) None of the above
Answer: (b)
15. Leaves of annual plants obtain O2 through (CPMT 1985; Delhi PMT 1977, 84)
(a) Cell walls
(b) Cuticle and leaf scars
(c) Stomata
(d) Lenticels
Answer: (c)
16. Make suitable pairing (Rajasthan PMT 1997)
(A) Glycolysis (a) Mitochondria
(B) Krebs cycle (b) Cytoplamic matrix
(C)  Electron transport chain
(a) Aa, Bb, Cb
(b) Ab, Ba, Ca
(c) Aa, Bb, Cb
(d) Ab, Bb, Ca
Answer: (b)
17. Metabolic water is the one that is
(a) Used during photosynthesis
(b) Produced during polymerisation
(c) Produced during transamination
(d) Formed during aerobic utilization of glucose
Answer: (d)
18. Mitochondria are absent in
(a) Green algea
(b) Brown algea
(c) Red algea
(d) Blue green algea
Answer: (d)
19. Mitochondria are store houses of
(a) Glucose
(b) ATP
(c) Glycogen
(d) Fats
Answer: (b)
20. Most of the energy in the cells is liberated by oxidation of carbohydrates when
(a) Pyruvic acid is converted into CO2 and H2O
(b) Pyruvic acid is converted into acetyl CoA
(c) Sugar is converted into pyruvic aicd
(d) Glucose is converted into alcohol and CO2
Answer: (a)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *