Respiration Questions: Paper – 05


Share this post...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Digg this
Digg
Email this to someone
email

Respiration Questions, Paper 05, Subject: Biology, Topic: Respiration, Type: MCQs (Multiple Choice Questions)

1. Discovery of photorespiration is based on
(a) Warburg effect
(b) Pasteur effect
(c) Richmond-Lang effect
(d) Cholodny-Went effect
Answer: (a)
2. During 24 hours there is a time when plants neither give O2 nor CO2. this is the time of (BHU 1984, 91)
(a) Night
(b) Daylight
(c) Twilight
(d) None of these
Answer: (c)
3. During anaerobic respiration, decarboxylation reaction occurs in
(a) Cytoplasm
(b) Mitochondrial matrix
(c) Cristae
(d) F1 particles
Ans: (a)
4. During anaerobic respiration, one molecule of pyruvic acid (Rajasthan PMT 1985; BHU 1985; CPMT 1988)
(a) Losses 3 molecules of ATP
(b) Losses 6 molecules of ATP
(c) Gains 2 molecules of ATP
(d) Gains 4 molecules of ATP
Answer: (a)
5. During respiration, pyruvic acid is formed by (CPMT 1986; BHU 1995)
(a) Glycolysis
(b) Krebs cycle
(c) HMP pathway
(d) None of the above
Answer: (a)
6. Electron carries if oxidative phosphorylation are present on
(a) Outer membrane of mitochondria
(b) Inner membrane of Mitochondria
(c) Thylakoid membrane of chloroplast
(d) Matrix of mitochondria
Ans: (b)
7. EMP can produce a total of
(a) 6 ATP
(b) 8 ATP
(c) 24 ATP
(d) 38 ATP
Ans: (b)
8. End product of citric acid / Krebs cycle is
(a) citric acid
(b) lactic acid
(c) pyruvic acid
(d) CO2 + H2O
Ans: (d)
9. End product of glycolysis is
(a) Acetyl CoA
(b) Pyruvic Acid
(c) Glucose 1 – phosphate
(d) Fructose 1 – Phosphate
Ans: (b)
10. End products of aerobic respiration are
(a) Sugar and Oxygen
(b) water and Energy
(c) Carbon dioxide, water and energy
(d) Carbon dioxide and energy
Ans: (c)
11. Energy currency (reservoir) of the cells is
(a) AMP
(b) ATP
(c) RNA
(d) DNA
Ans: (b)
12. Energy is released during
(a) Citric acid → Isocitric acid
(b) Isocitric acid → cis – Aconitic acid
(c) Glucose 1- P → cis – Glucose 6-P
(a) Pyruvate → Acetyl CoAAns: (d)
13. Enzymes of oxydative phosphorylation found in (Rajasthan PMT 1995)
(a) Endoplasmic reticulum
(b) Chloroplast
(c) Mitochondria
(d) Golgi complex
Answer: (c)
14. Enzymes taking part in glycolysis are present in
(a) Mitochondria
(b) Cytoplasm
(c) Both Mitochondria and cytoplasm
(d) Vacuole
Ans: (b)
15. ETC and TCA enzymes occur in
(a) Ribosomes
(b) Endoplasmic reticulum
(c) Mitochondria
(d) Cytoplasm and nucleus
Ans: (c)
16. Evolution of CO2 is more than intake of oxygen when (MP PMT 1987; Delhi PMT 1990)
(a) Socrose is respired
(b) Glucose is respired
(c) Organic acids are respired
(d) Fats are respired
Answer: (c)
17. FAD is electron acceptor during oxidation of
(a) α – Ketoglutarate → Succinyl acid
(b) Succinic acid → Fumaric acid
(c) Succinyl CoA → Succinic acid
(d) Fumaric acid → Malic acid
Ans: (b)
18. Fermentation produces
(a) Protein and acetic acid
(b) Alcohol and lipoprotein
(c) Alcohol, lactic acid, etc.
(d) Ethers and acetones
Ans: (c)
19. Fermentation products of yeast are
(a) H2O + CO2
(b) Methyl alcohol + CO2
(c) Methyl alcohol + water
(d) Ethyl alcohol +CO2
Ans: (d)
20. Final electron acceptor in respiration is
(a) Hydrogen
(b) Oxygen
(c) Cytochromes
(d) Dehydrogenases
Ans: (b)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *