Respiration Questions: Paper – 04


Share this post...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Digg this
Digg
Email this to someone
email

Respiration Questions, Paper 04, Subject: Biology, Topic: Respiration, Type: MCQs (Multiple Choice Questions)

1. A 5-carbon compound of Krebs cycle is a key compound in nitrogen metabolism. It is
(a) Citric acid
(b) Oxalosuccinic acid
(c) a – Ketoglutaric acid
(d) Fumaric acid
Answer: (c)
2. Aerobic respiration which yields maximum ATP molecules is completed on (AMU 1990)
(a) Mitochondria
(b) General cytoplam
(c) General cytoplasm and mitochondria
(d) Somewhere else
Answer: (a)
3. Anaerobe products of fermentation are (CBSE 1996)
(a) Alcohol and lipoprotein
(b) Ether and nucleic acid
(c) Protein and nucleic acid
(d) Alcohol, lactic acid and similar compounds
Answer: (d)
4. Anaerobic process after glycolysis is called
(AFMC 1997)
(a) TCA
(b) Calvin cycle
(c) Krebs cycle
(d) Fermentation
Answer: (d)
5. Anaerobic respiration is also called
(a) Fragmentation
(b) Fermentation
(c) Glycolysis
(d) Krebs cycle
Ans: (b)
6. Anaerobic respiration is also known as (CPMT 1987)
(a) Intramolecular respiration
(b) Intermolecular respiration
(c) Extramolecular respiration
(d) Molecular respiration
Answer: (a)
7. Anaerobic respiration was first of all reported by
(NCERT 1978; AFMC 1988)
(a) Maguenne
(b) Kostychev
(c) Klein
(d) Pfeffer
Answer: (b)
8. As compared to anaerobic respiration, the energy gained during aerobic respiration is
(a) 8 times
(b) 12 times
(c) 19 times
(d) 36 times
Ans: (c)
9. ATP – synthesis occurs on the
(a) Outer membrane of mitochondrion
(b) Inner membrane of mitochondrion
(c) Matrix
(d) None of the above
Ans: (b)
10. ATP is injected in cyanide poisoning because it is
(a) Necessary for cellular functions
(b) Necessary for Na+ – K+ pump
(c) Na+ – K+ pump operates at the cell membranes
(d) ATP breaks down cyanide
Ans: (a)
11. Both ATP and Mg2+ are involved in the activity of
(a) Pyruvic Kinase
(b) Hexokinase
(c) Phosphogluco isomerase
(d) PGA dehydrogenase
Ans: (b)
12. Carbon dioxide acceptor in C3 plants in (CBSE 1999)
(a) PEP (b) RuDP
(c) PGA (d) None of these
Answer: (b)
13. Carbon dioxide liberates during (CPMT 1996)
(a) Ascent of sap
(b) Transpiration
(c) Photosynthesis
(d) Respiration
Answer: (d)
14. Common immediate source of energy in cellular activity is
(a) DNA
(b) ATP
(c) RNA
(d) NAD
Ans: (b)
15. Component of ETC of mitochondria is
(a) Carotenoids
(b) Plastocyanin
(c) Phytochrome
(d) Cytochrome oxidase
Ans: (d)
16. Connecting link between glycolysis and Krebs cycle is /before entering Krebs cycle pyruvate is changed to
(a) Oxaloacetate
(b) PEP
(c) Pyruvate
(d) Acetyl CoA
Ans: (d)
17. Correct sequence in electron acceptors in ATP synthesis is / Decreasing energy level in ETS is
(a) Cyt, a , a3, b, c
(b) Cyt, b, c, a , a3
(c) Cyt, c, b, a, a3
(d) Cyt, b, c, a3, a
Ans: (b)
18. Cut surfaces of fruit and vegetables often become dark because (DPMT 1983; CPMT 1983)
(a) Dirty knife makes it dark
(b) Oxidation of tannic acid in the presence of trace of iron from the knife makes it dark
(c) Dust of the air makes it dark
(d) None o the above
Answer: (b)
19. Cytochrome helps in (AFMC 1994; MP PMT 1996)
(a) Oxidation of glucose
(b) Release of energy
(c) Electron transport
(d) Growth
Answer: (c)
20. Cytochromes are
(a) Electron acceptors
(b) Protein acceptors
(c) Oxygen acceptors
(d) Passage – way for carbohydrates
Ans: (a)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *