Respiration Questions: Paper – 01


Share this post...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Digg this
Digg
Email this to someone
email

Respiration Questions, Paper 01, Subject: Biology, Topic: Respiration, Type: MCQs (Multiple Choice Questions)

Questions Answers
1. In respiration enregy not converted in ATP is

(A) Liberated along with CO2

(B) Converted into heat

(C) Transferred to organic compounds

(D) Transferred to water

Answer: (B)
2. One gram mole of glucose on complete oxidation to CO2 and H2O produces about

(A) 686,000 cal

(B) 6,860 cal

(C) 6,860,000 cal

(D) 68,600 cal

Answer: (A)
3. In respiration, pyruvic acid is

(A) Formed only when the cell is with mitochondria

(B) Formed only when oxygen is available

(C) Formed only when cell is performing aerobic respiration

(D) Commonly formed as intermediate product of aerobic and anaerobic respiration

Answer: (D)
4. What ultimately occurs during respiration is

(A) Synthesis of ATP

(B) Electron transport

(C) break down of ATP

(D) capture of solar energy

Answer: (A)
5. Number of steps involved in release of CO2 during Kreb’s cycle are

(A) 1

(B) 2

(C) 6

(D) 12

Answer: (B)
6. RQ is

(A) C/N

(B) CO2/O2

(C) O2/CO2

(D) N/C

Answer: (B)
7. Mitochondria do not occur in

(A) Ferns

(B) Bacteria

(C) Green algae

(D) Brown algae

Answer: (B)
8. Mitochondrial component connected with ATP synthesis

(A) Inner membrane

(B) Outer membrane

(C) Matrix

(D) F0 – F1 particles

Answer: (D)
9. Inner membrane involutions of a mitochondria are called

(A) Lamellae

(B) Cristae mitochondriales

(C) Thylakoid

(D) Tubules

Answer: (B)
10. Mitochondrial criste are sites of

(A) Kreb’s cycle

(B) Oxidation reduction reaction

(C) Protein synthesis

(D) Lipid synthesis

Answer: (B)
11. Mitochondria are self replication organelles as they have

(A) Thylakoids

(B) Oxysomes

(C) Ribosomes

(D) DNA

Answer: (D)
12. How many ATP are produced from NADH2 during aerobic respiration

(A) 30

(B) 8

(C) 34

(D) 2

Answer: (B)
13. The intermediate product of glycolysis which undergoes lysis or splitting is

(A) Fructose 1-6 diphosphate

(B) Dihydroxyacetone 3 phosphate

(C) Glucose – 6 – phosphate

(D) Glyceraldehyde – 3 – phosphate

Answer: (A)

14. Number of carbon atoms present in citric acid, oxaloacetic acid pyruvic acid are respectively

(A) 6, 3 and 3

(B) 6, 4 and 3

(C) 5, 4 and 3

(D) 6, 4 and 2

Answer: (B)
15. Removal of hydrogen and CO2 from substrate is called

(A) Oxidation

(B) Decarboxylation

(C) Reductive carboxylation

(D) Oxidative decarboxylation

Answer: (D)
16. Aerobic respiration of one glucose produces

(A) 12 NADH + 2FADH2 + 38 ATP

(B) 12 NADH + 30 ATP + H2O

(C) 8 NADH + 2FADH2 + 2ATP

(D) 10 NADH2 + 2 FADH2 + 2 ATP + 2 GTP

Answer: (D)
17. ETC and TCA enzyme soccurs in

(A) Endoplasmic reticulum

(B) Ribosomes

(C) Mitochondria

(D) Cytoplasm

Answer: (C)
18. End products of aerobic respiration are

(A) Sugar and oxygen

(B) Water and energy

(C) Carbon dioxide and energy

(D) Carbon dioxide, water and energy

Answer: (D)

19. Incomplete oxidation of glucose into pyruvic acid with several intermediate steps is known as

(A) HMS-pathway

(B) TCA pathway

(C) Glycolysis

(D) Kreb’s cycle

Answer: (C)
20. Kreb’s cycle begins with the reaction

(A) Citric acid + Acetyl CoA

(B) OAA + Acetyl Co-A

(C) OAA + Citric acid

(D) OAA + Pyruvic acid

Answer: (B)
21. Formation of lactic acid from pyruvic acid requires

(A) Reduction

(B) Oxidation

(C) Decarboxylation

(D) Hydration

Answer: (A)

22. When a pair of electron from NADPH2 is transported through respiration ETS, it results in the formation of

(A) 5 molecules of ATP

(B) 4 molecules of ATP

(C) 3 molecules of ATP

(D) 2 molecules of ATP

Answer: (C)
23. Oxidation step of glycolysis is

(A) 1,3 di PGA ¾® 3 PGA

(B) 3 PGAL ¾® 1, 3 diPGA

(C) PGA ¾® PEP

(D) Fructose 1, 6 diphosphate ¾® PGAl + DHAP

Answer: (B)
24. Which of the following process is used in the conversion of pyruvate to acetyl CoA

(A) Oxidative decarboxylation

(B) Oxidative dehydrogenation

(C) Oxidation phosphorylation

(D) Oxidation dehydration

Answer: (A)
25. Enzymes taking part in glycolysis are present in

(A) Vacuole

(B) Mitochondria

(C) Cytoplasm

(D) Both (B) and (C)

Answer: (C)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *